Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia strânge punga şi mai mult: bugetul pe 2013 a fost adoptat

grecia-strange-punga-mai-mult-bugetul-2013-fost-adoptat.jpg

Premierul grec, Antonis Samaras (Foto: Reuters/Yorgos Karahalis)

Parlamentul grec a adoptat bugetul pentru anul viitor, după discuţii tensionate, pe fondul protestelor care au avut loc în faţa clădirii Legislativului, în timpul alocuţiunilor liderilor politici. Adoptarea acestui buget era necesară, pentru ca statul elen să poată primi banii de la creditorii internaţionali.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Bugetul Greciei pe 2013, care prevede economii în valoare de 9,4 miliarde de euro, parte a măsurilor solicitate de UE şi FMI pentru următorii doi ani, a obţinut 167 de voturi, din cele 168 reprezentând cele trei partide din coaliţia guvernamentală: conservatorii din Noua Democraţie şi socialiştii din PASOK, respectiv Stânga Democrată-DIMAR. Potrivit numărătorii oficiale, dintre cei 299 de parlamentari prezenţi (din totalul de 300), 128 reprezentând partidele Opoziţiei au votat împotrivă şi patru s-au abţinut.

Adoptarea noului pachet de austeritate la mijlocul săptămânii trecute şi a bugetului pe 2013 reprezintă condiţii esenţiale, dar nu asigură în sine acordarea tranşei de împrumut în valoare de 31,5 miliarde de euro, blocate încă de la jumătatea lunii iunie.

În concordanţă cu ultimele mesaje sosite de la Bruxelles, autorităţile de la Atena declară că Eurogrupul nu va putea da luni unda verde pentru continuarea programului de asistenţă financiară. Şi aceasta, se subliniază, din cauza întârzierii Troicii de a prezenta raportul referitor la evaluarea implementării reformelor convenite (condiţionat de adoptarea lor prealabilă de către Legislativul elen).

Pe de altă parte, lipsa unui acord între FMI şi UE, dar şi tergiversarea discuţiilor în cadrul UE cu privire la sustenabilitatea datoriei Greciei determină amânarea luării unei decizii.

În aceste condiţii, Atena aşteaptă din partea Eurogrupului, pentru moment, o declaraţie politică de susţinere, care să poată stabili cu mai multă claritate demersurile instituţiilor creditoare. Ministrul de Finanţe, Iannis Stournaras, a declarat că respectarea calendarului este absolut necesară pentru ca Grecia să-şi poată onora angajamentele.

Surse UE afirmă că este posibil ca miniştrii de Finanţe să ajungă la un acord abia pe 26 noiembrie, deşi Banca Centrală Europeană, care deţine obligaţiuni elene în valoare de cinci miliarde de euro (cu maturitate la sfârşitul acestei săptămâni) refuză orice amânare şi face presiuni ca părţile implicate să ajungă cât mai curând la o soluţie.

Atena, Monica Chihaia, în dialog cu Magda Prelipceanu, despre adoptarea bugetului Greciei pe 2013