Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia: tragedie socială şi morală

grecia-tragedie-sociala-morala.jpg

Premierul elen Georges Papandreou. REUTERS

Grecia se angajează să facă noi eforturi în materie de disciplină bugetară şi reforme într-un moment în care deputaţii germani se vor exprima joi pe marginea mecanismului de salvare a monedei unice. Doamna Merkel este tot mai contestată în sânul propriei sale majorităţi, iar viitorul ei politic pare să se joace acum în contextul acestei tragedii moderne greceşti. Pentru că avem de-a face, dacă stăm să ne gândim bine, cu o tragedie socială şi morală, când vorbim despre această criză greacă. O analiză de Matei Vişniec.

Premierul elen se află de altfel marţi la Berlin pentru a-i asigura pe germani că situaţia este sub control. Şi pentru a fi cât mai convingător, Giorgios Papandreu a spus că ţara sa face eforturi "supraomeneşti" pentru a depăşi actuala criză economică. Invitat la Conferinţa anuală a Federaţiei Germane a Industriaşilor, premierul grec a mai ţinut să dea asigurări că ţara sa îşi va respecta absolut toate angajamentele. Pe de altă parte, el i-a invitat pe germani să renunţe la criticile lor permanente formulate la adresa Greciei.

În ceea ce-i priveşte pe germani, ei consideră însă că au dreptul să critice cu vehemenţă Grecia, în măsura în care Germania este prima economie europeană şi tot ei îi revine onoarea de a alimenta cu cea mai mare sumă Fondul de salvare sau de ajutorare european creat în 2010.

Reamintim că el este dotat cu 440 de miliarde de euro, dintre care 200 de miliarde sunt vărsate, sau mai bine spus garantate, de germani. În aceste condiţii, germanii sunt atenţi la tot ce se întîmplă în Grecia, nu numai la declaraţiile guvernului de la Atena.

Germanilor, dar şi celorlalţi europeni, nu le scapă faptul că premierul Papandreu este prins, ca să folosim o veche expresie, între ciocan şi nicovală. Luni, străzile Atenei ofereau spectacolul unui ambuteiaj-monstru pe fondul unei greve a transporturilor în comun, iar pe 19 octombrie guvernul grec este confruntat cu spectrul unei greve generale, pentru că populaţia greacă nu este nici pe departe dispusă să accepte "eforturile" supraomeneşti evocate de Papandreu.

Nici doamna Merkel nu se află însă într-o poziţie mai confortabilă, întrucât riscă să plătească din punct de vedere politic angajamentul ei în favoarea sprijinirii Greciei. Fără îndoială, deputaţii germani vor aproba joi modificările necesare pentru ca Fondul de Salvare European să-şi întărească "puterea de foc" (cum spune un comentator al Agenţiei France Presse).

Doamna Merkel este însă tot mai contestată în sânul propriei sale majorităţi, iar viitorul ei politic pare să se joace acum în contextul acestei tragedii moderne greceşti. Pentru că avem de-a face, dacă stăm să ne gândim bine, cu o tragedie socială şi morală când vorbim despre această criză greacă. Şi la fel ca în tragediile antice greceşti, toată lumea suferă, dar nimeni nu este vinovat sau, mai precis, vinovat este destinul. Grecia este arătată cu degetul ca fiind un focar de criză bugetară şi financiară susceptibil să destabilizeze întreaga Europă şi chiar întreaga lume, lucru pe care l-a sugerat şi preşedintele primei economii mondiale a lumii, Barack Obama. "Europenii traversează o criză financiară care sperie pe toată lumea", a spus luni liderul de la Casa Albă, aflat la un forum economic.

Dacă europenii le reproşează grecilor că s-au îndatorat peste măsură, americanii le reproşează europenilor că n-au fost destul de rapizi pentru a stinge incendiul provocat de datoria greacă. Prea rapizi nu riscă să fie europenii nici acum, când încearcă să-şi amelioreze mecanismul de intervenţie în centrul căruia se află Fondul de salvare european. El trebuie validat de toate cele 17 ţări membre ale Zonei Euro, dar votul se anunţă dificil în ţări precum Finlanda, Slovacia şi chiar Germania.

Cum germanii sunt totuşi minţile cele mai lucide în materie de finanţe în Europa, s-ar părea că majoritatea economiştilor din Germania au ajuns la această concluzie: că ţara lor va ieşi mai ieftin dacă va ajuta Grecia decât în cazul unui faliment al acestei ţări. De unde şi deviza: să salvăm Grecia, pentru că este în interesul Germaniei.

 
Matei Vişniec: Grecia: tragedie socială şi morală