Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia: undă verde pentru deblocarea a 12 miliarde de euro

grecia-unda-verde-deblocarea-12-miliarde-euro.jpg

Ministrul elene de finanţe, Evangelos Venizelos, şi preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker. REUTERS/Francois Lenoir

Miniştrii de finanţe ai zonei euro au autorizat, sâmbătă, deblocarea unui nou împrumut de 8,7 miliarde de euro acordat Greciei. La această tranşă se adaugă şi banii promişi de FMI - în total un împrumut de 12 miliarde de euro. În continuare, Eurogrupul se gândeşte la un nou plan de salvare pentru Atena în încercarea de a evita falimentul.

"Miniştrii au aprobat plata celei de-a cincea tranşe din împrumutul prevăzut în prezent pentru Grecia până la 15 iulie, după aprobarea de către consiliul de administraţie al FM"', se arată într-un comunicat.

Miniştrii de finanţe trebuie să hotărască însă 'în următoarele săptămâni' modalităţile unui nou plan de salvare pentru Grecia - ţară ameninţată cu intrarea în incapacitate de plată.

Aceste decizii au fost luate sâmbătă de Eurogrup în cadrul unei teleconferinţe şi vin la doar câteva zile după adoptarea de către Atena a unui plan de măsuri de austeritate foarte dur.

De altfel, capitala elenă a fost scena unor confruntări dure între forţele de ordine şi manifestanţi nemulţumiţi de noile măsuri de austeritate. Următoarea întâlnire a Eurogrup-ului este stabilită pentru 11 iulie.