Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia va avea un guvern de uniune naţională fără Papandreou

Prim-ministrul socialist grec Georgios Papandreou va demisiona din functie pentru a lasa locul unui guvern de coalitie, dupa un acord incheiat duminica noaptea intre principalele doua partide politice din Grecia, a precizat presedintia, citata de AFP.

Noul guvern grec va conduce tara pana la alegerile anticipate, programate imediat dupa implementarea prevederilor acordului privind reducerea datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, la sfarsitul lui octombrie.

Ambele parti au convenit, in noaptea de duminica spre luni, ca alegerile anticipate ar trebui sa aiba loc la 19 februarie, potrivit unui comunicat al ministerului de finante. Termenul limita de 19 februarie ar trebui sa acorde noului guvern al Greciei suficient timp pentru a finaliza implementarea masurilor anticriza agreate de UE, in vederea reducerii datoriei tarii, ca parte a intelegerii cu liderii UE si institutiile financiare.

Antonis Samaras, liderul opozitiei de dreapta si Papandreou vor avea noi discutii luni, pentru a desemna un nou prim-ministru si a stabili compozitia guvernului.

Acordul politic incheiat intre Papandreou si rivalul sau de dreapta lanseaza un semnal europenilor, care asteapta un angajament clar de la Atena privind planul de reducere a datoriei si politicile de austeritate necesare, evitand in acelasi timp un vid de putere. Papandreou nu a demisionat oficial, pana in acest moment.

Daca nu vor interveni alte schimbari, Grecia va fi reprezentata la reuniunea Eurogrupului de luni de catre ministrul de finante si actualul vicepremier Evangelos Venizelos, responsabil cu negocierile de la mijlocul lunii iunie.