Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greciei i se impune un nou cod de conduită

greciei-i-se-impune-un-nou-cod-conduita.jpg

Giorgios Papandreou, încă premier al Greciei (Foto: AFP/Louisa Gouliamaki)

Frustraţi şi pe alocuri şi furioşi împotriva Greciei, europenii îi impun Atenei un nou cod de conduită. Următoarea tranşă din împrumutul Greciei va fi plătită doar dacă viitorul Guvern de la Atena se angajează în scris să continue reformele, spun la Bruxelles miniştrii de Finanţe ai zonei euro.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Acordul pentru a debloca această plată fusese stabilit în urmă cu câteva săptămâni, dar cum Grecia a fost supusă unor transformări politice, discuţia a fost repusă pe masă.

Acum că Grecia va avea probabil un Guvern de uniune naţională şi că Giorgios Papandreou nu va dirija acest Cabinet, Bruxellesul are nevoie de noi asigurări.

Dacă acest Guvern se angajează în scris că reformele structurale sunt mai departe aplicate, aşa cum se angajase fostul Executiv, atunci următoarele opt miliarde de euro pot fi plătite şi până la sfârşitul lunii în curs.

"Noi ne facem treaba, dar ne aşteptăm ca şi Grecia să facă la fel", a spus luni seară comisarul Afacerilor Economice, Olli Rehn. "Nu numai eu am simţit că după anunţarea unilaterală a unui referendum în Grecia s-a rupt puntea încrederii în relaţia noastră", a adăugat Rehn, referindu-se la supriza creată săptămâna trecută de premierul Papandreou.

"Am fi putut sfârşi această sarcină acum câteva luni", a adăugat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, care a deplâns lipsa de rigurozitate a clasei politice greceşti.

Grecia rămâne în atenţia europenilor şi o misiune de evaluare a FMI şi a UE se va afla la Atena deîndată ce noul Guvern va fi creat. Acesta va trebui de fapt să accepte mai departe condiţiile puse, care seamănă cu o punere sub tutelă.

Grecia beneficiază de un ajutor total de 130 de miliarde de euro şi o reducere la jumătate a datoriei sale de 350 de miliarde de euro.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre criza din Grecia