Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în Grecia

grecia.jpg

REUTERS/John Kolesidis

Grevă generală în Grecia, a patra din acest an,  în ziua summitului european. Serviciile publice şi transporturile sunt puternic perturbate, circulaţia trenurilor şi feriboturilor fiind întreruptă, iar zborurile fiind anulate. Cele două mari sindicate grecesti vor să trimită un mesaj că un al treilea an consecutiv de tăieri bugetare masive nu va putea fi suportat de greci.

Corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia

Greva este dublata de un protest. 25.000 de oameni au marsaluit pe strazile Atenei denuntand masurile de austeritate. Au fost, ca de fiecare data si ciocniri  între poliţie şi grupuri mici de manifestanţi.

Un bărbat în vârstă de 65 ani, șomer, şi-a pierdut viaţa, joi dup-amiază, în timpul demonstraţiilor din capitala elenă. Bărbatul a suferit un atac de cord. A fost transportat de urgenţă la primul spital de gardă, dar,  deşi intervenţia medicilor a fost imediată, nu a putut fi resuscitat.

Potrivit unui comunicat al Poliției, decesul nu a fost provocat de incidentele violente izbucnite în perimetrul Pieţii Constituţiei, de folosirea gazelor lacrimogene. Cazul este investigat de autorităţi.

În urmă cu un an, un bărbat în vârstă de 53 ani îşi pierdea viaţa în mod similar. Presiunea sub care oamenii trăiesc în ultimii ani îşi spune în mod tragic cuvantul…

Atmosferă calmă la Atena

Mici episoade s-au înregistrat timp de câteva ore  în centrul Atenei. În urma violenţelor au fost reţinute 50 de persoane, dintre care 7 au fost arestate. Potrivit Elliniki Astynomia (Poliției Elene) incidentele s-au soldat cu rănirea a trei civili şi doi polițiști.

“Cerem liderilor europeni să asculte vocea unei societăţi sleite, furia salariaţilor, să revizuiască fundamental politica economică europeană, care este eronată, fără speranță și recesivă”, se subliniază în comunicatul sindicatelor care au scos în stradă astăzi, din nou, zeci de mii de oameni în toată ţara.

Prezent la demonstraţiile de astăzi din Atena, președintele Coaliției Stângii Radicale (SYRIZA) Alexis Tsipras a ţinut să sublinieze referitor la liderii coaliţiei guvernamentale:  “Joacă teatru… De-a negocierea…  pentru a justifica faptul că, de fapt, au căzut de acord întru totul cu Troica".

Între timp, mass-media devine tot mai interesată de mesajele care vin dinspre Bruxelles, unde premierul Andonis Samaras încearcă să obţină o declarație favorabilă din partea liderilor europeni în ceea ce priveşete evoluţiile imediate.

Se anunţă o altă grevă?

În mod cert vom fi curând martorii unor noi acţiuni de protest. Să nu uităm că pachetul de măsuri impus de creditori nu a fost votat încă. Nu ştim exact ce conţine, dar pentru a asigura cele 13, 5 miliarde - economii la buget, reducerile pe care le implică numai în această etapă programul pe care şi autorităţile l-au asumat vor produce cu siguranţă convulsii sociale grave.