Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gu Kailai, condamnată la moarte, cu suspendare

gu-kailai-condamnata-moarte-suspendare.jpg

Gu Kailai (Foto: Reuters/CCTV)

Soţia fostului lider regional comunist Bo Xilai a fost condamnată la moarte, cu suspendare, în China, pentru uciderea unui om de afaceri britanic. Gu Kailai nu a contestat acuzaţia care i s-a adus, mai exact de otrăvire a lui Neil Heywood, în noiembrie 2011.

De obicei, în China, pedepsele la moarte cu suspendare sunt comutate în închisoare pe viaţă.

Unii observatori internaţionali au privit procesul lui Gu Kailai ca pe unul politic. Soţul condamnatei, Bo Xilai, a fost liderul partidului comunist chinez în Chongqing şi era văzut drept un pretendent la o funcţie de conducere la nivel central.

Presa chineză de stat a informat că în timpul procesului de o zi, din data de 9 august, proces ce nu a fost deschis publicului şi deci întregii prese, Gu Kailai ar fi recunoscut că l-a otrăvit pe omul de afaceri britanic Neil Heywood, într-o cameră de hotel din Chongqing, ajutată de un complice. Acesta din urmă a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare.

Gu Kailai susţine că a suferit o depresie şi a trăit un "coşmar". "Voi accepta şi voi înfrunta cu seninătate verdictul", ar fi spus ea.

Acest proces reprezintă unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupţie, care au afectat în ultimele decenii imaginea partidului comunist din China.