Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gunther Krichbaum la RFI: Intervenția CE din vară nu a fost imixtiune în treburile interne ale României

gunther-krichbaum.jpeg

Gunther Krichbaum

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag spune în exclusivitate pentru RFI că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este un proiect ce trebuie continuat. Krichbaum admite că ambele state au îndeplinit criteriile tehnice, dar atâta vreme cât există probleme în Justiție acestea nu sunt suficiente. Politicianul german consideră că turbulențele politice din România au jucat un rol important în amânarea deciziei de aderare la spațiul de liberă circulație.

"Sigur că (criza politică, n.r.) nu a fost un factor favorabil, ci dimpotrivă. În interiorul UE trebuie ca principiile statului de drept să fie respectate, la fel și marile succese ale construcției europene precum libertatea și democrația. Intervenția Comisiei Europene a fost una corectă, cu precădere atitudinea intransigentă a președintelui (Barroso) pentru că aici nu e vorba de imixtiunea în treburile interne ale unei țări.

Odată cu aderarea la UE, fiecare român a devenit cetățean al acestei uniuni. Drepturile acestea cetățenești au mai fost ancorate încă o dată în legislația europeană odată cu adoptarea Tratatului de la Lisabona. Așa că nu avem voie să ne fie indiferente amenințările la aceste drepturi fundamentale în unele state membre. Dacă, de exemplu, independența Justiției este subminată, atunci vorbim despre unul din principiile fundamentale ale statului de drept: separarea puterilor în stat. De aceea, intervenția Comisiei a fost corectă.

Acum trebuie ca lucrurile să se liniștească. Cred că acesta va fi cazul, cel târziu după alegerile din decembrie. Cum va arăta un Guvern atunci, nu putem prevedea. Dar important va fi ca acest raport de coabitare, care are o istorie mult mai bogată în Franța, să fie regula de bază a vieții politice. Pentru că toți politicienii poartă răspunderea acestei țări."

Declarația a fost acordată RFI de Gunther Krichbaum la Congresul PPE ce se desfășoară la Palatul Parlamentului din București.

Ascultă aici declarația lui Gunther Krichbaum în limba germană