Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvern: 21 de milioane de euro, cheltuieli pentru organizarea referendumului

95 milioane lei (aproximativ 21 de milioane de euro) vor trebui acordaţi de la bugetul de stat pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, conform calculelor Guvernului. Suma este mai mare decât cea cheltuită de stat la referendumul din 2007, în condiţiile în care sunt deschise secţii de vot şi în străinătate, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Guvernul anunţă totodată că va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a preşedintelui la circa 95 milioane lei, mai mult ca în 2007. Atunci, la primul referendum de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul a anunţat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

Totodată, alegerile prezidenţiale anticipate vor fi organizate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

"Dacă prin referendum populaţia decide demiterea preşedintelui, urmează să organizăm în termen de 90 zile alegeri prezidenţiale. Dacă nu, se întâmplă ca în 2007", a spus ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre.

Acesta a mai afirmat şi că posibilitatea ca votul să fie exercitat oriunde în ţară poate genera probleme de fraudă. Guvernul va dispune "măsuri deosebite" de monitorizare pentru a evita astfel de cazuri, a subliniat ministru Paul Dobre.

"Nu avem în vedere organizarea de secţii speciale şi în linii mari cred că vom avea secţiile în care s-a desfăşurat votul şi la alegerile generale locale, urmează ca prin ordin al prefectului să fie delimitate secţiile de votare, dar cred că vom avea în vedere aceleaşi locaţii. Este adevărat că posibilitatea de a se vota pe întreg teritoriul naţional poate crea anumite probleme cu care ne-am mai confruntat, dar avem în vedere măsuri deosebite de monitorizare prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi ne vom ocupa serios de acest lucru", a spus ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre.

Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală.