Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei trage un semnal de alarma

Romania risca sa nu adopte moneda euro in 2014, daca inflatia nu scade in mod sustenabil anul acesta si in 2009. Mugur Isarescu mai sugereaza la postul Money Channel si o rectificare de zero virgula doua procente din PIB a deficitului bugetar.

Guvernatorul BNR crede ca Romania risca sa nu adopte moneda euro in 2014, daca inflatia nu scade in mod sustenabil anul acesta si in 2009. Mugur Isarescu mai sugereaza la postul Money Channel si o rectificare de zero virgula doua procente din PIB a deficitului bugetar.

Reducerea inflatiei nu este suficienta pentru a convinge ca Romania este pregatita sa intre in zona euro. Iata ce spune guvernatorul BNR.

Inflatia unui stat care vrea sa adopte moneda unica nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de unu virgula cinci la suta media ratelor inflatiei din cele mai performante trei state membre. O adevarata provocare pentru Romania, care a inregistrat o rata anuala a inflatiei de peste sapte procente in ianuarie. In plus, deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maximum trei procente din PIB.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu spune ca Romania trebuie sa demonstreze ca este o tara serioasa, ce poate administra riscurile cu care se confrunta, mai ales in contextul turbulentelor internationale. Asta pentru a nu-i indeparta pe investitorii straini. "Trebuie sa aratam ca putem conduce acest avion, economia romaneasca, intrata intr-un joc global", precizeaza seful BNR.

Mugur Isarescu mai atrage atentia ca deficitul mare de cont curent este principala vulnerabilitate a economiei. Un alt punct slab ar fi calitatea politicii fiscale. Cu alte cuvinte, ponderea cheltuielilor pentru infrastructura trebuie sa fie mai mare. Desi se aloca bani pentru diverse proiecte, daca la finele anului sumele nu sunt cheltuite, ele sunt destinate consumului, mai subliniaza guvernatorul Bancii Nationale. (CR - 2/26/2008;13h)