Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea salarizării

boc-emil-tribuna-parlamentului-2.jpg

Emil Boc, în faţa Parlamentului

Demersul a avut loc marţi, 14 decembrie, în Parlament. Premierul Emil Boc a prezentat parlamentarilor principalele prevederi ale proiectului.

Prim-ministrul spune că documentul reflectă posibilităţile maxime ale ţării, raportat la resursele financiare ale economiei.

"Dacă 2010 a fost anul constrângerilor bugetare, 2011 va fi anul dezvoltării, al creşterii economice şi al consolidării reformelor structurale ale statului, în care legea salarizării ocupă un loc extrem de important. Nu vindem iluzii, ci spunem foarte clar ceea ce România poate în momentul de faţă", declară Emil Boc.

Guvernul a decis că salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15%, faţă de luna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei.

Totuşi, ministrul Muncii, Ioan Botiş preciza recent că majorarea propriu-zisă a salariilor bugetarilor nu va fi în realitate mai mare de unu-două procente.

Premierul Emil Boc le-a spus marţi parlamentarilor că Guvernul va acorda bugetarilor anul viitor alte majorări salariale, pe lângă creşterea cu 15%.

"Dacă am aplica integral prevederile legii salarizării, am avea nevoie de 54 de miliarde de lei. Anul acesta, aplicăm o creştere salarială cu 15%, iar în anul 2012 vor fi alte majorări salariale", afirmă Boc.

Guvernul a aprobat şase amendamente dintr-un total de 24 formulate de către parlamentari la proiectul legii salarizării unitare.

Legea a fost criticată de Opoziţie şi de sindicate.