Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul, între austeritate şi optimism

palatul-victoria.jpg

Palatul Victoria

Cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Guvernul în 2010 a fost încercarea de diminuare a pensiilor, lucru ce a marcat puternic negativ imaginea Guvernului şi a PDL. Executivul a încheiat totuşi anul 2010 în forţă. E nevoie de o separare a funcţiei politice de funcţia guvernamentală, pentru a lua presiunea de pe prim-ministru. Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de vice-preşedintele PDL, Ioan Oltean.

Rep : Simţiţi nevoia unei schimbări la vârful PDL anul viitor ?

I.O. : Partidul Democrat Liberal cu certitudine va avea în luna martie, poate aprilie, Convenţia Naţională, în care îşi va alege structura politică la nivel naţional. Partidul va lua acea măsură care va fi benefică atât din punct de vedere al acţiunii politice, cât şi din punct de vedere al acţiunii guvernamentale. Personal, militez pentru separarea funcţiei politice de funcţia guvernamentală, pentru a lua acea presiune de pe prim-ministru, acea presiune a opiniei publice şi a o transfera în ultimă instanţă şi pe partidul aflat în arcul guvernamental sau aflat ca principal partid de guvernare. Dar cu certitudine, Partidul Democrat Liberal se va pregăti cu foarte mare seriozitate pentru alegerile care vor avea loc la primăvară.

 

Rep : Care credeţi că este cea mai mare realizare a Guvernului Boc în 2010 ?

I.O. : Guvernul Boc a încheiat în forţă anul 2010, pentru că în cea mai mare parte, proiectele pe care şi le-a propus şi actele normative care trebuiau adoptate pentru punerea în aplicare a reformei au fost adoptate : salarizarea, pensionarea, bugetul pe anul 2011. Guvernul şi-a realizat în cea mai mare parte ceea ce şi-a propus. Singura insatisfacţie majoră este că până la această dată, Curtea (Constituţională - n.r.) nu s-a pronunţat în legătură cu legea învăţământului.


Rep : Care este cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Cabinetul Boc anul acesta ?

I.O. : Cea mai mare greşeală pe care Guvernul a făcut-o în 2010 a fost acea încercare de impozitare a pensiilor sau de diminuare a pensiilor, pe care Curtea Constituţională a declarat-o a fi neconstituţională. Aceasta a fost greşeala majoră pe care Guvernul a săvârşit-o şi care a marcat puternic negativ imaginea Guvernului şi, de ce nu, imaginea Partidului Democrat Liberal.

 

Rep : S-ar impune noi măsuri de austeritate în 2011 ?

I.O. : Eu cred că nu. Guvernul va trebui în principal să se axeze pe investiţiişi pe alocarea de resurse majore în investiţiile guvernamentale, pentru a crea noi locuri de muncă, pentru a crea resurse financiare la buget şi în felul acesta să dăm sentimentul şi certitudinea că lucrurile sunt pe drumul cel bun.

 
Ioan Oltean, intervievat de Cosmin Ruscior