Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul britanic: anti-Gaddafi azi, pro-Gaddafi ieri

Potrivit unor documente secrete, descoperite de jurnalişti britanici la Tripoli, după fuga dictatorului Muammar Gaddafi, serviciul de contraspionaj britanic MI5 ar fi colaborat în trecut cu torţionarii libieni împotriva unor disidenţi suspectaţi de afilieri fundamentalist islamice.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Dezvăluirile vin pe fondul sprijinului activ al Guvernului condus de David Cameron acordat revoluționarilor din Libia, care l-au răsturnat de la putere pe Muammar Gaddafi.

Documente abandonate de oficialități libiene și britanice la Tripoli arată că MI5 a cerut informări regulate din partea serviciilor secrete libiene atunci când erau interogați suspecți de terorism.

Fiii lui Muammar Gaddafi, Saadi și Hamis, implicați în recentele represiuni împotriva revoluționarilor libieni, au fost invitați în trecut în Marea Britanie la demonstrații efectuate de trupele speciale SAS.

 

Tony Blair, mentorul fiului lui Muammar Gaddafi

 

A ieșit la iveală din aceste documente că fostul premier Tony Blair l-a ajutat pe fiul și moștenitorul aparent al lui Gaddafi, Saif-al-Islam, cu teza sa de doctorat, susținută la London School of Economics.

De asemenea, Ministerul de Externe de la Londra plănuia să-l folosească pe Prințul Andrew, al doilea fiu al Reginei Elisabeta, pentru a obține eliberarea lui Ali Baset al-Megrahi dintr-o închisoare din Scoția, unde ispășea o pedeapsă pentru aruncarea în aer în 1988 a unui avion de pasageri american, deasupra localității scoțiene Lockerbie.

Al-Megrahi a fost eliberat oricum pe motive de sănătate în 2009 de Guvernul Scoției, dar aceste dezvăluiri pun serios sub semnul întrebării dezmințirile vehemente ale Executivului de la Londra, condus la acea vreme de Gordon Brown, că ar fi făcut presiuni asupra Guvernului  de la Edinburgh, pentru eliberarea deținutului libian, bolnav de cancer la prostată, care s-ar afla astăzi în comă la Tripoli.

 

Relaţii încâlcite între Londra şi Muammar Gaddafi

 

Relaţiile strânse dintre Muammar Gaddafi și guvernele laburiste conduse de Tony Blair și Gordon Brown datează din 2004, când dictatorul libian a renunțat în mod public la armele de distrugere în masă, devenind un aliat al Statelor Unite și Marii Britanii în așa-numitul război împotriva terorismului.

Venit la putere după alegerile din mai 2010, noul Executiv de la Londra condus de David Cameron a dus o politică mult mai prudentă față de regimul Gaddafi, iar în februarie 2011, Marea Britanie a fost alături de Franța una dintre țările care au oferit sprijin ferm rebelilor anti-Gaddafi, promovând rezoluția 1973 a Consiliul de Securitate ONU, ce a permis atacurile aeriene împotriva regimului dictatorial, fără de care cu greu ar fi putut avea succes revoluția libiană.

Aviația militară britanică a jucat un rol crucial în distrugerea unei bune părți a capacității de luptă a forțelor pro-Gaddafi, iar trupele speciale britanice, alături de cele franceze, au instruit rebelii chiar pe teritoriul Libiei.

Marea Britanie a urmat îndeaproape exemplul Franței și a recunoscut în iulie Consiliul Național de Tranziție ca unic reprezentant al Libiei, expulzând diplomații lui Muammar Gaddafi de la Londra.

Premierul David Cameron dorește să evite greșelile predecesorilor săi din Irak și să dezmintă rapid acuzațiile că Marea Britanie ar fi interesată doar de petrolul libian sau de exporturile de arme în această țară, așa cum au fost acuzate administrațiile Blair și Brown.