Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul critică Olanda în chestiunea Schenghen

predoiu-catalin-ministrul-justitiei.jpg

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu

Ministrul român al Justiţiei critică decizia Olandei de a bloca accederea în spaţiul Schenghen a României şi Bulgariei. Cătălin Predoiu s-a arătat vineri dezamăgit de poziţia pe care Olanda a decis să o adopte la următorul Consiliu european al miniştrilor de Interne. "Sunt convins că la acest Consiliu un număr mare de state vor susţine poziţia justă a României de a adera la spaţiul Schengen", a adăugat ministrul Predoiu. Decizia Olandei este criticată şi de ministrului român de Externe.

Teodor Baconschi crede că decizia Olandei este o dovadă că regulile UE sunt uneori ignorate. Ministrul a adaugat că este surprinzător din partea unui vechi stat membru ca Olanda refuzul de a identifica soluţii de compromis şi desconsiderarea adevaratelor criterii de aderare la spaţiul Schengen.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat: "Invit din nou să se observe că ultimul raport privind justiţia al Comisiei Europene a fost foarte pozitiv şi după acest raport, din iunie, evoluţii importante au continuat să se producă", a insistat Predoiu, evocând strategia naţională anticorupţie şi noul Cod Civil.

Olanda a anunţat vineri că se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. O reuniune a miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevăzută joi la Bruxelles, în cursul căreia urmează să fie discutat un proiect de compromis care reia opţiunea evocată în primăvară privind integrarea în două etape a României şi Bulgariei. Acest dispozitiv este menit să ofere asigurări unor ţări ca Olanda, Franţa, Germania sau Austria, foarte reticente în privinţa aderării României şi Bulgariei.

Franţa, Germania şi Olanda s-au opus în primăvară integrării celor două ţări în spaţiul Schengen, cerând consolidarea luptei împotriva corupţiei.