Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Filat a prezentat raportul de activitate

Lansarea negocierilor privind Acordul de Asociere cu Moldova şi UE este considerată drept una dintre principalele realizări ale Guvernului condus de premierul Vlad Filat. Raportul privind realizarea Programului de activitate al Guvernului „Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare 2009-2013” cuprinde perioada 25 septembrie 2009 - 25 septembrie 2010, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Premierul moldovean, Vlad Filat susţine că timp de un an cât s-a aflat în fruntea Guvernului, a fost promovată o politică externă "consistentă", referindu-se la negocierile privind Acordul de Asociere, dialogul privind liberalizarea regimului de vize între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Moldova ar putea obţine Foaia de Parcurs în vederea eliminării vizelor pentru cetăţenii Moldovei, astfel încât ei să poată circula liber în UE până în 2012.

De asemenea, urmează a fi lansat în scurt timp şi dialogul privind Acordul de comerţ Liber şi Aprofundat cu Uniunea Europeană.

Îmbunățirea relaţiilor cu statele vecine, în special cu România, este o reuşită a Executivului Filat. Iată doar câteva exemple: semnarea acordului privind micul trafic la frontieră, acordul cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre cele două state, dar şi Acordul privind alocarea celor 100 de milioane de euro Republicii Moldova, sunt doar câteva documente importante semnate timp de un an de când a fost investit în funcţie Guvernul Filat.

De asemenea, în această perioadă au fost înregistrate progrese în relaţiile bilaterale cu Ucraina, în ceea ce ţine de demarcarea frontierei de stat şi dinamizarea procesului de recunoaştere a proprietăţilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei.

În acelaşi timp, dialogul moldo-american a avansat prin semnarea acordului de finanţare deplină din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului (Compact), în valoare de 262 milioane de dolari SUA şi prin încheierea înţelegerii privind facilitarea regimului de vize între Moldova şi SUA.

Vlad Filat s-a referit şi la problema transnistreană. „Obiectivul de reintegrare a ţării rămâne unul prioritar. Au avut loc reuniuni neformale în formatul 5+ 2, s-a reuşit reluarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. În urma consultărilor cu partenerii externi a fost prelungit termenul suspendării restricţiilor de circulaţie pentru liderii de la Tiraspol", a mai spus Filat.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu