Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul, imprevizibil în 2010

palatul-victoria-poza-2.jpg

Guvernul, criticat de Societatea Academică din România

Criza s-ar putea încheia, dar guvernarea rămâne slabă. Iată concluzia raportului anual prezentat vineri, 25 februarie, de Societatea Academică din România.
Potrivit documentului, cea mai mare greşeală a Guvernului pe 2010 a fost luarea deciziilor peste noapte.

La capitolul recomandări pe 2011, experţii SAR sugerează Executivului să treacă la restructurarea companiilor de stat şi privatizarea lor, acolo unde este cazul şi bineînţeles, accelerarea absorbţiei fondurilor europene în practică şi nu doar în discursul politic.

Raportul anual al Societăţii Academice Române arată că principala greşeală a Executivului pe 2010 ţine de modul în care a înţeles să ia măsuri surpriză, deloc benefice economiei.

La capitolul imprevizibilitate decizională, experţii SAR menţionează luarea unor hotărâri importante pe ultima sută de metri, absenţa unui plan B, când devenise evident că va fi nevoie de o altă soluţie şi deciziile luate sub presiunea evenimentelor. Aici se adaugă şi erorile scăpate în forma tehnică a deciziilor luate de Executiv.

Corupţia rămâne o problemă a acestei guvernări, iar raportul vine şi cu studii de caz. Aşa se face că în România nu există o statistică oficială privind volumul achiziţiilor publice de exemplu, ci avem doar estimări.

Apoi raportul analizează concret activitatea constructorilor de drumuri. Interesant de remarcat este că aici companiile româneşti ies pe profit, chiar dacă, paradoxal, nu construiesc drumuri. Firmele româneşti câştigă însă pe bandă rulantă contractele de întreţinere şi reparaţii de drumuri, ceea ce le asigură o afacere mai mult decât profitabilă.

Un alt exemplu concret : Hidroelectrica. Această companie continuă să păgubească statul, prin încheierea de contracte neprofitabile, vânzând energie uneori şi cu 40% sub preţul pieţei. Apoi, compania cumpără energie de la alte companii de stat,  mult mai scumpă,  ceea ce poate fi interpretat uneori chiar ca ajutor de stat.

Tocmai de aceea, experţii SAR recomandă Guvernului ca prioritatea pe 2011 să fie restructurarea companiilor de stat şi privatizarea lor acolo unde este cazul.