Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul israelian nu va cere scuze Turciei pentru incidentul Mavi Marmara

atacul-israelian-impotriva-mavi-marmara-foto-reuters.jpg

Atacul israelian împotriva Mavi Marmara. Foto (arhivă): Reuters

Israelul nu va prezenta scuze Turciei pentru raidul împotriva navei Mavi Marmara din mai 2010, incident în care au fost ucişi nouă cetăţeni turci. „Israelul îşi apără interesele, iar guvernul său nu va prezenta scuze”, a afirmat ministrul israelian al Transporturilor, Israel Katz, la radioul public. Mai mult, Israelul va menţine blocada maritimă din Fâşia Gaza, pentru a împiedica transferul de arme către teroriştii Hamas, a adăugat Katz.

Declaraţia vine în contextul în care, marţi, premierul turc Recep Erdogan a suspendat toate contractele din industria de armament încheiate cu statul evreu. Erdogan, promotor al cauzei palestiniene şi lider de iniţiativă în lumea arabă, a anunţat că relaţiile cu Israelul se vor normaliza numai atunci când statul evreu îşi va cere scuze pentru incidentul produs la bordul navei Mavi Marmara.

Pe de altă parte, orice scuză a Israelului către Turcia i-ar aduce pe militarii responsabili în faţa instanţei.

La 31 mai 2010, trupe de comando israeliene au efectuat un raid împotriva navei turceşti, soldat cu moartea a nouă pasageri şi arestarea temporară a altor câteva sute. Aceştia încercau să spargă blocada impusă de Israel în Fâşia Gaza, unde Hamas se afla la putere.