Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul maghiar, un „Titanic” care se va ciocni cu „icebergul rezistenței populare”

Luni seara s-a desfășurat la Budapesta prima mare manifestație de protest contra guvernului conservator condus de Viktor Orbán, care a coalizat toate partidele de opziție, cu excepția partidului de extremă dreaptă Jobbik, și circa 30 de organizații civice, sindicale, culturale și religioase.

Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari:

Manifestația, întrunind circa 30.000 de protestatari, a avut loc pe bulevardul Andrássy, în fața Operei de Stat, unde tocmai avea loc un concert festiv consacrat intrării în vigoare a noii Constituții. Demnitarii puterii au fost împiedicați de mulțime să intre în edificiu pe intrarea principală, fiind nevoiți să folosească, în mod rușinos, intrarea laterală a Operei.

Mulțimea a scandat „Orbán, cară-te!”, „Dictator!”, „Orbanistan!”, „Gunoi!”, cu referire la recenta degradare a obligațiunilor de stat în categoria de „junk”. Sloganul manifestației a fost „Va fi din nou Republică!”, aluzie la textul noii Constituții care schimbă denumirea oficială a țării din Republica Ungară în simpla Ungaria.

Constituția a fost adoptată cu viteză-record de parlamentul dominat de majoritatea de două treimi a premierului Orbán, în ciuda dezacordului și protestelor societății civile și a partidelor de opoziție. Noua lege fundamentală și legile cu valoare constituțională restrâng drepturile și libertățile individuale și sociale, reduc atribuțiile Curții Constituționale, limitează independența justiției și a Băncii Naționale, supunându-le controlului puterii executive, restrângând astfel considerabil libertatea de manevră a viitoarelor guverne, deoarece o condiționează de o majoritate improbabilă de două treimi. Ele sunt menite, în concepția premierului Orbán, să perenizeze „revoluția legislativă bazată pe principiile de tăria granitului ale creștinismului și suveranității statului”. Din această suită de legi fac parte și legea electorală - puternic favorabilă partidului de guvernământ - și mult criticata lege a presei.

La miting nu au vorbit mulțimii decât oratori din rândul societății civile. Ei au denunțat caracterul nedemocratic al noii Constituții și legilor conexe, cerând retragerea lor și demisia premierului Orbán. Astfel, noua lege a confesiunilor religioase, care nu recunoaște statutul oficial a multor religii practicate în Ungaria, a fost denunțată de pastorul metodist Gábor Iványi, noua lege a presei a fost evocată în contextul recentei decizii a Autorității Media de a priva de frecvență Klubradio, singurul radio al opoziției.

Juristul de renume László Majtényi a declarat că premierul a jurat să respecte și să prezerve Constituția, dar de fapt a desființat-o; istoricul Zoltán Ripp a deplâns involuția țării spre structurile partidului-stat, crezute depășite. Péter Kónya, lider al mișcării civice Solidaritatea a comparat guvernul cu vasul Titanic care se va scufunda în ciocnirea sa cu „icebergul rezistenței populare”. Protestatarii au rămas la fața locului până la sfârșitul concertului de gală, acompaniind plecarea cortegiului de mașini oficiale de scandarea furioasă a cuvintelor de ordine ale manifestației.