Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul olandez se distanţează de site-ul xenofob al PPV

Olanda a încercat vineri să calmeze nemulţumirile partenerilor din Europa centrală şi de est care protestează faţă de un site de Internet al partidului de extremă dreaptă PPV ce invită oamenii să denunţe "problemele" cauzate de cetăţenii din aceste ţări. Ministrul olandez al Afaceirlor Externe, Uri Rosenthal, i-a primit pe ambasadorii a zece state din Europa centrală şi de est, toate membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta despre acest subiect.

 

Diplomaţii au protestat faţă de existenţa site-ului creat de Partidul Libertăţii (PVV), formaţiune de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders. PVV nu face parte din coaliţia guvernamentală minoritară a premierului Mark Rutte, însă o susţine în Parlament.

Liderul partidului olandez PVV, Geert Wilders, i-a cerut Bruxelles-ului "să-şi vadă de treabă", după ce Comisia Europeană a condamnat site-ul populist al formaţiunii sale iar Parlamentul European a anunţat organizarea unei dezbateri în martie pe această temă. Liderul PVV Geert Wilders şi-a menţinut poziţia dură, afirmând că datele demonstrează necesitatea unui astfel de site care să înregistreze îngrijorările cetăţenilor olandezi.

Aceasta nu este pentru prima dată când Wilders foloseşte un discurs care incită la ură. Anul trecut, el a câştigat un proces cu privire la controversatul său film antiislam Fitna, care compară această religie cu fascismul şi cere interzicerea Coranului. Recent, însă, sprijinul de care se bucura Wilders a început să scadă.

Godfried Engbersen, profesor de sociologie la Universitatea Erasmus din Rotterdam, a declarat că Partidul Libertăţii (PVV) a fost obligat să găsească noi ţapi ispăşitori, iar acum vizează est-europenii.

"Wilders devine tot mai sălbatic, aceasta este realitatea. Ei spun: Priviţi, cetăţenii polonezi vă iau locurile de muncă. Dar potrivit cercetărilor noastre acest lucru nu este adevărat", afirmă el. "Polonezii fac munca pe care cetăţenii olandezi nu vor să o facă. Aşa că ei nu fură locuri de muncă, dar Wilders are nevoie să unească poporul şi se foloseşte de ură şi teamă pentru a încerca să îşi crească sprijinul politic", explică el.

Potrivit biroului naţional de statistică, în Olanda sunt aproximativ 300.000 de muncitori din Europa Centrală şi de Est. Patru din cinci sunt polonezi.

Oamenii de afaceri olandezi sunt îngrijoraţi însă de potenţialul site-ului de a afecta reputaţia internaţională a ţării. Preşedintele Confederaţiei olandeze pentru industrie şi angajatori, Bernard Wientjes, a declarat că Guvernul ar trebui să se distanţeze de acest site.

"Este un moment de xenofobie, pentru binele nostru trebuie să facem ceva să îl oprim. Coloana vertebrală a ţării noastre este comerţul internaţional. Europa de Est este extrem de importantă pentru Olanda", a declarat el.

"Exportăm mai mult în Polonia decât în Rusia, China şi India. Suntem de departe cel mai mare investitor în România. Succesul economiei noastre este legat de aceste ţări, suntem aşa de profitabili graţie acestor ţări faţă de care nu ne permitem să ne comportăm astfel", a continuat el.