Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul spaniol respinge armistiţiul ETA

zapatero-jose-luis-rodriguez-poza-reuters-premierul-spaniei.jpg

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero (Foto : Reuters)

Grupul basc ETA, care a anunţat o încetare "permanentă" a focului trebuie să ia măsuri "mult mai convingătoare şi definitive". Declaraţia a fost făcută de premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. El avertizează că nu va accepta "nici o înşelăciune".

"Comunicatul ETA este inutil. ETA trebuie să ia măsuri mult mai convingătoare şi definitive : nu vom permite nici o înşelăciune", a declarat şeful Executivului la postul spaniol de televiziune Antena 3.

Anunţul ETA este "insuficient", întrucât tot ceea ce contează este "sfârşitul definitiv al mişcării teroriste", iar acesta va fi "un proces dur, scump şi dificil", a continuat Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Din aceste motive, politica anti-teroristă a Guvernului spaniol "va fi menţinută". Asta presupune că "arestarea şi judecarea celor care nu respectă legea vor continua", afirmă prim-ministrul spaniol.

În urma anunţului ETA privind încetarea permanentă a focului, "nu va exista nici un fel de dialog" între Guvern şi gruparea armată, subliniază premierul Zapatero.

El precizează că Executivul pe care-l conduce nu va accepta "nici un fel de condiţii politice, care pot servi obiectivelor mişcării teroriste".

Grupul separatist basc ETA a anunţat aşadar o încetare permanentă a focului, în lupta sa privind independenţa faţă de Spania. Mişcarea separatistă a contactat un ziar basc, Gara, pentru a anunţa sfârşitul campaniei de violenţă, care a durat patru decenii.

"ETA a decis să înceteze focul definitiv, lucru care va putea fi verificat de către comunitatea internaţională", se arată într-o declaraţie a mişcării separatiste. Acest lucru ar putea însemna că militanţii ETA ar fi dispuşi să se dezarmeze, potrivit specialiştilor.

Lupta armată a mişcării separatiste pentru obţinerea independenţei Ţării Bascilor, în nordul Spaniei şi sud-vestul Franţei s-a soldat cu moartea a peste opt sute de oameni, de când a început, în 1968, sub dictatura militară din Spania.