Guvernul trebuie să renunţe la asumări

palatul-victoria.jpg

Palatul Victoria

Recurgerea la o nouă asumare a răspunderii de către Guvern îngrijorează serios societatea civilă: APADOR-CH a lansat un apel către Cabinetul Boc să pună capăt acestei practici. Executivul a ales să-şi asume răspunderea luni, 18 aprilie, pe două acte normative: legea care uniformizează majorarea salariilor pentru profesori şi Codul de Dialog Social.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinky, Diana Hătneanu se arată îngrijorată de excesul de asumări ale răspunderii.

"Asumarea răspunderii eludează rolul Parlamentului de legiuitor şi transformă Guvernul în legiuitor în loc de Executiv", explică Hătneanu.

Aceasta este nici mai mult nici mai puţin decât a şaptea asumare a răspunderii. Un lucru ce irită Opoziţia socialist-liberală. De altfel, USL nici nu se mai oboseşte să depună o moţiune de cenzură, pentru a nu legitima demersul Guvernului, cum s-au exprimat recent liderii PSD şi PNL.

Asta nu înseamnă însă că Opoziţia va sta cu mâinile în sân. Liberalii şi social-democraţii au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională, cel puţin în ceea ce priveşte uniformizarea majorării salariilor pentru profesori.

Ei bine, miza o reprezintă de fapt chiar această sesizare. Teoretic, Curtea Constituţională nu are de ce să infirme deciziile luate de instanţe în privinţa salariilor. Să amintim aici că unii profesori au obţinut în justiţie creşterea lefurilor, abandonată de Guvern din raţiuni de austeritate.

Cât priveşte Codul de Dialog Social, nici acesta nu este privit cu ochi buni. Sindicatele au părăsit discuţiile, nemulţumite de forma documentului, ce ar urma să cuprindă între altele şi legea contractelor colective de muncă.

 
Diana Hătneanu, intervievată de Lea Berzuc