Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Ungariei "să se abţină şi să nu dea sfaturi României"

Sulfina Barbu critică la RFI declaraţiile liderilor de la Budapesta privind reorganizarea administrativă a României. Deputatul PDL spune că oficialii din ţara vecină trebuie "să se abţină" şi "să nu dea sfaturi României, decât dacă le sunt cerute".

Oficialii din Ungaria "îşi depăşeşsc atribuţiile" când vorbesc despre probleme interne ale României, declară Sulfina Barbu, în contextul discuţiilor despre reorganizarea administrativă.

"Relaţiile dintre Ungaria şi România sunt la un nivel foarte ridicat, aş spune chiar foarte bune. Când oficiali de la Budapesta vorbesc însă despre probleme interne ale României, aici îşi depăşesc atribuţiile cu siguranţă", afirmă deputatul PDL.

Sulfina Barbu atrage atenţia că "reorganizarea administrativă a României este o problemă strict internă şi sunt îndreptăţiţi să vorbească despre acest subiect doar cetăţenii României. Reprezentanţii minorităţii maghiare pot să vorbească, îşi pot spune punctul de vedere, dar nu reprezentanţii unui alt Guvern. Ar trebui să nu dea sfaturi, decât dacă le sunt cerute!".

În opinia Sulfinei Barbu, "este foarte important ca reorganizarea administrativă a României să se facă exclusiv pe două criterii: dezvoltare şi descentralizare, pentru toţi cetăţenii României, indiferent dacă sunt români sau cetăţeni de etnie maghiară, de etnie romă, tătară, poloneză sau de altă etnie, dar vorbim de cetăţenii României. Ceilalţi cred că este cazul să se abţină şi să dea sfaturi numai dacă le sunt cerute!".

"Cel mai important lucru", spune Sulfina Barbu despre rolul UDMR "este ca dezbaterile să fie în primul rând în interiorul coaliţiei, pentru că suntem parteneri de guvernare".

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat luni seară la TVR 1 afirmaţile premierului ungar, Viktor Orban, pe tema reorganizării teritoriale a României ca fiind neavenite. "Niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea" în această chestiune, afirmă şeful statului.

Premierul ungar, Viktor Orban, a fost întrebat sâmbătă la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, ce poate face Guvernul de la Budapesta în privinţa regionalizării României, care este defavorabilă obţinerii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. "Încă nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să se manifeste. În acest moment, comunitatea maghiară de aici (din Transilvania - n.r.) trebuie să aibă o poziţie comună, pe care să o comunice Bucureştiului şi abia apoi vom putea vedea ce avem de făcut", a răspuns premierul ungar.

 
Sulfina Barbu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre reorganizarea administrativă