Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Ungureanu primeşte undă verde

guvernul-ungureanu-primeste-unda-verde.jpg

Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu primeşte votul de învestitură al Parlamentului.

Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit joi de Parlament. Cabinetul a primit 237 de voturi pentru şi două voturi împotrivă. Pentru învestirea Executivului, erau necesare 232 de voturi favorabile.

Primul anunţ privind învestirea Guvernului Ungureanu a venit de la secretarul general al PDL, Ioan Oltean. "Avem Guvern!", a anunţat el pe holurile Parlamentului. Pentru învestirea Guvernului, erau necesare 232 de voturi pentru.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a mulţumit parlamentarilor pentru votul de învestitură şi a afirmat că speră să nu dezamăgească, susţinând că ştie cât de grea poate fi misiunea sa.

A fost o şedinţă de aproximativ trei ore, în care au vorbit premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele PSD, Victor Ponta şi alţi lideri politici.

Mihai Răzvan Ungureanu a trasat şi câteva priorităţi ale Cabinetului său. El propune un mod de guvernare pragmatic, onest, transparent şi modern. "Prudenţa şi responsabilitatea sunt principiile de guvernare în 2012", spune premierul desemnat. El declară ferm că Executivul său va respecta angajamentele cu finanţatorii externi şi că ţinta privind adoptarea monedei euro în 2015 trebuie menţinută.

Guvernul vrea să stimuleze investiţiile româneşti în afara spaţiului comunitar, mai spune Ungureanu, care nu uită să amintească de majorarea "prudentă" a salariilor şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru.

În plan extern, Executivul îşi propune "asigurarea unei voci puternice a României în sânul Uniunii Europene", eliminarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă şi intrarea în Schengen până la finalul acestui an.

De partea sa, preşedintele PSD, Victor Ponta, îi cere pe un ton neobişnuit de calm premierului desemnat să nu continue politica fostului Guvern Boc.

Ponta i-a promis premierului desemnat sprijinul USL, dacă viitorul Cabinet va ţine cont de 15 propuneri ale Opoziţiei. Liberalii, aparent iritaţi de această declaraţie, se reunesc într-o şedinţă urgentă, la ora 14.30, iar Crin Antonescu urmează să facă declaraţii.