Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gyorgy Frunda îl contrează pe Traian Băsescu în privinţa Constituţiei

gyorgy-frunda-il-contreaza-traian-basescu-privinta-constitutiei.jpg

UDMR nu acceptă Parlamentul unicameral, declară Gyorgy Frunda.

"Bicameralismul este un drept câştigat al acestei ţări, care trebuie păstrat", declară într-un interviu la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda. El precizează că Uniunea se opune introducerii Parlamentului unicameral. Frunda mai afirmă că prin modificarea Constituţiei "se vrea o republică prezidenţială, o republică autoritară". Preşedintele Traian Băsescu are un "impuls populist", mai susţine senatorul UDMR.

Pentru Gyorgy Frunda, propunerile şefului statului în privinţa modificării Constituţiei nu sunt altceva decât un "amalgam de amendamente". "Este un amalgam de amendamente, de propuneri. Din punct de vedere constituţional, pun sub semnul întrebării dreptul preşedintelui de a face asemenea propuneri, de a avea asemenea iniţiative", spune senatorul UDMR.

El crede că "se vrea o republică prezidenţială, o republică autoritară, în care preşedintele României, inclusiv domnul Traian Băsescu, care ar beneficia de prevederile Constituţiei a doua zi după publicarea în Monitorul Oficial, conform legii române, ar avea toate pârghiile necesare de a ţine în mână Parlamentul, Guvernul, CSM, de a putea dispune în toate aceste domenii".

Gyorgy Frunda precizează că "unele modificări contravin convenţiilor internaţionale semnate de către România, de exemplu bicameralismul. România, în repetate rânduri a susţinut la diferite foruri internaţionale şi a semnat necesitatea bicameralismului în Parlamentele europene şi menţinerea bicameralismului în România. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede prezumţia caracterului ilicit al bunului, ceea ce există în Constituţia României şi ceea ce dă posibilitatea ca partea de avere confiscabilă să fie doar cea ilegală. Or prin eliminarea acestei prezumţii constituţionale ar însemna ca să se poată confisca sau naţionaliza orice fel de bun şi în cazuri nepenale, adică administrative. Acest lucru nu este posibil conform legii româneşti actuale".

 

Modificarea Constituţiei "nu are şanse să treacă"

 

Gyorgy Frunda îl acuză pe Traian Băsescu de "populism". "Eu, personal sunt convins că o asemenea revizuire nu are şanse de trecere, cred că preşedintele ştie acest lucru, dar cred că are un impuls, un imbold populist. Atunci când îi spui omului sărac, care nu ştie Drept, că de mâine, judecătorul va răspunde cu banii lui pentru o hotărâre nedreaptă, omul de pe stradă va aplauda. Când îi vei spune că vei aresta parlamentarul sau ministrul pentru orice faptă, ca şi pe tine, cetăţean de rând, omul de pe stradă va aplauda. Numai că trebuie să ai pregătire juridică să ştii că există o convenţie internaţională care interzice răspunderea materială a judecătorilor. Trebuie să ai pregătire politică şi juridică să ştii că arestarea ministrului sau parlamentarului fără o auto-cenzură de legalitate înseamnă încălcarea statului de drept şi aservirea acestor instituţii preşedintelui, care ar rămâne ipotetic singura persoană din ţara asta care ar avea imunitate completă", explică senatorul UDMR.

Frunda declară că UDMR nu acceptă Parlamentul unicameral. "Absolut toţi colegii mei cu care am discutat s-au opus acestei situaţii. Parlament unicameral de trei sute de oameni, care pot fi şantajabili oricând prin varii instrumente poliţiste ale unui stat autoritar, de la controlul averilor, până la posibilitatea arestării şi şantajarea prin ascultarea telefoanelor cu privire la viaţa familială de exemplu nu are putere de decizie, este la îndemâna preşedintelui. Un Parlament cu două Camere, în care legile se verifică şi se modifică în prima Cameră sesizată şi se decide în camera decizională are o altă greutate. Nu poţi să treci atât de uşor peste voinţa a două Camere. Democraţia înseamnă mai multă consultare, mai mulţi oameni. Bicameralismul este un drept câştigat al acestei ţări, care trebuie păstrat", conchide Gyorgy Frunda.

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei