Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gyorgy Frunda: O nouă suspendare a lui Traian Băsescu ar fi inacceptabilă, trebuie motive întemeiate!

"Nu poţi să realizezi o nouă suspendare a preşedintelui, doar pentru că nu eşti mulţumit de rezultatul referendumului", spune la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, după ce unii reprezentanţi ai USL nu au exclus o nouă procedură de acest gen.

Gyorgy Frunda observă că "în ultimele câteva luni, principiile democratice şi principiile statului de drept în România au fost violate. Poate termenul este puţin prea dur. În orice caz, nu au fost respectate. Nu e bine, în special pentru cetăţeanul român şi viaţa politică din România. Regulile jocului trebuie respectate, fără asta nu există joc! Nu poţi să porneşti la suspendarea preşedintelui, oricine ar fi el, doar pentru că aşa vrei, pentru că nu eşti mulţumit de rezultatul referendumului".

Senatorul UDMR crede că "o nouă suspendare depinde în primul rând de preşedintele Traian Băsescu. Dacă dânsul va avea comportamente anticonstituţionale clare, de exemplu, dacă nu va numi un candidat la funcţia de prim-ministru sau nu va valida sau invalida un ministru propus de premier sau nu-şi va îndeplini alte atribuţii constituţionale, atunci se pune problema suspendării pentru un nou comportament anticonstituţional. Dar să-l suspenzi, să porneşti o procedură pentru că nu a ieşit rezultatul pe care l-ai dorit este inacceptabil, este dăunător atât celor care ar dori suspendarea, cât şi statului de drept din România. Nu cred că ai voie să te joci cu asemenea instrumente constituţionale".

În opinia lui Gyorgy Frunda, "trebuie să ai o autocenzură, să porneşti asemenea măsuri doar atunci când există motive întemeiate, pentru că de altfel, ochii UE sunt aţintiţi pe noi, mulţi pun în discuţie existenţa statului de drept sau ştirbirea principiilor statului de drept şi a democraţiei în România, astfel că o asemenea iniţiativă ar dăuna mult atât pe plan politic intern, cât şi pe plan politic extern".

Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o nouă eventuală suspendare a lui Traian Băsescu