Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gyorgy Frunda propune ieşirea UDMR de la guvernare

guvern-sala-sedinte.jpg

UDMR ar trebui să iasă din Guvern, propune Gyorgy Frunda.

UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală, dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România ar trebui să construiască un modus vivendi cu Opoziţia, declară la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda.

Parlamentarul UDMR explică de la bun început că vorbeşte în nume personal, fiind susţinut şi de alţi "câţiva colegi". Gyorgy Frunda cere UDMR-ului să iasă din Guvern.

"Eu îmi spun punctul meu de vedere, pentru că în cadrul UDMR-ului, eu reprezint o poziţie, împreună cu câţiva colegi, care de multe ori am pus sub semnul întrebării actuala alianţă a UDMR-ului cu PDL şi am propus ieşirea de la guvernare a UDMR-ului. Pentru ca UDMR să iasă de la guvernare, această discuţie ar fi actuală după Congresul nostru şi în funcţie de măsurile economice şi financiare, pe care Guvernul le va lua în perioada imediat următoare", spune senatorul.

El precizează că pentru a rămâne în Guvern, UDMR ar trebui să pună condiţii : "Dacă Guvernul nu va găsi soluţii pentru ieşirea din criza economică, pentru stimularea societăţilor româneşti, prin mecanisme financiare de dezvoltare economică, dacă nu va găsi soluţii pentru atragerea capitalului străin, dacă nu va găsi măsuri de relaxare fiscală, financiară, atunci părerea mea este că UDMR trebuie să iasă de la guvernare şi trebuie să construiască un modus vivendi cu partidele din Opoziţia actuală, pentru ca legea învăţământului să rămână intactă în capitolele privind minorităţile după o eventuală schimbare de Guvern, dar să se continue nişte măsuri legislative, pe care UDMR le doreşte : reprezentarea proporţională a reprezentanţilor comunităţii maghiare de la nivel local, la nivel central, un statut al minorităţilor naţionale, recreionarea regiunilor economice, discuţii asupra redesenării hărţii administrative a României, toate acestea trebuie discutate".

Gyorgy Frunda crede că UDMR ar trebui să se reorienteze, întrucât PDL are şanse "foarte-foarte mici" să mai câştige alegerile. "Având în vedere că există şanse foarte-foarte mici ca Partidul Democrat să mai câştige sau să fie la guvernare după 2012, părerea mea e că noi trebuie să purtăm un dialog constructiv cu partidele din Opoziţia actuală, indiferent ce alianţă vor face în viitor", declară parlamentarul UDMR.

Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior