Gyorgy Frunda la RFI: ANI funcţionează ca o autoritate de investigare şi puţini au curajul să spună asta

senatorul-gyorgy-frunda.jpg

Senatorul Gyorgy Frunda

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda explică la RFI avizul negativ dat bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate de comisiile juridice ale Parlamentului prin faptul că aceasta îşi depăşeşte atribuţiile stabilite prin lege. Luni, doar parlamentarii PDL au votat pentru majorarea bugetului ANI, în timp ce senatorii şi deputaţii din USL şi UDMR au impus un aviz negativ bugetului, deşi buna funcţionare a ANI este cerută insistent de Comisia Europeană.

Magda Prelipceanu: A propos de MCV - Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare - monitorizarea pe justiţie pe care Comisia Europeană o face la adresa României: credeţi că va avea vreun efect faptul că luni, în comisiile juridice, bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate a primit aviz negativ?

Gyorgy Frunda: Nu cred. Iar această acuză care se face oricând, la cea mai mică decizie politică ce nu este de acord cu deciziile ANI mi se pare şi imorală şi neadevărată. ANI trebuie să-şi dovedească competenţele, trebuie să funcţioneze ca o autoritate administrativ-autonomă şi subliniez acest lucru, aşa cum este definită în lege şi care trebuie să verifice declaraţiile de avere, şi nu averea persoanelor pe care le cercetează conform legii. Iar celelalte investigaţii trebuie făcute cu celelalte organe de investigaţie pe care le avem în România. Ori, la ora actuală, ANI nu funcţionează ca o autoritate administrativă, ci funcţionează ca o autoritate de investigare care face anchete la nivel naţional şi foarte puţină lume are curajul să spună acest lucru.

Nu este periculos pentru cei 470 de deputaţi şi senatori, ci este periculos pentru statul de drept şi pentru cele peste 1 milion de persoane, funcţionari de stat, care sunt sub incidenţa legii ANI. Corupţii să răspundă, averile să fie verificate, dar în limite legale, şi să nu înfiinţăm sau să nu dăm putere de poliţie politică unei autorităţi administrative.

Magda Prelipceanu: ANI face anchete din proprie iniţiativă sau credeţi că le face la comanda cuiva?

Gyorgy Frunda: ANI poate face anchete pe bază de declaraţiile de avere în indicaţiile potrivite de lege. ANI nu trebuie, la ora actuală, să îşi motiveze începerea verificării. Nu cunosc firele care determină declanşarea unor anchete pe care le face dar ştiu că, în multe cazuri (…), ANI nu face altceva decât să discrediteze anumiţi oameni, prin anumite susţineri nefondate care ulterior sunt infirmate de instanţele judecătoreşti.

La nivel naţional, ANI a depus plângere penală împotriva unor consilieri care au uitat să treacă în declaraţiile de avere anumite participaţiuni pe care le-au avut cu titluri de stat primite acum 20 de ani, iar parchetele au dat NUP - neînceperea urmăririi penale. În această situaţie, nu era normal ca, aşa cum scrie legea, ANI să fi invitat real, şi nu doar formal, printr-o scrisoare, persoanele verificate să discute şi să limpezească lucrurile? Nu să pornească o luptă mediatică împotriva acestor oameni. (O astfel de anchetă a ANI) nu are nici o altă finalitate decât discreditarea acestor oameni. Este acesta interesul ANI, interesul societăţii româneşti? Este aceasta o luptă eficientă împotriva corupţiei? Sau este doar o perdea de fum prin care apare ANI, prin reprezentanţii ei, zilnic la televiziune, şi hărţuieşte mulţi consilieri, de exemplu, consilieri cinstiţi care nici nu ştiu de ce sunt chemaţi în instanţă.

 
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, în dialog cu Magda Prelipceanu, despre avizul negativ dat bugetul ANI