Gyorgy Frunda la RFI, despre comasarea alegerilor: Sunt prea puţini bani economisiţi ca să merite efortul

senatorul-gyorgy-frunda.jpg

Senatorul Gyorgy Frunda

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda consideră greşită comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012. Argumentul financiar de economisire a banilor prin organizarea simultană a celor două scrutine este "de neacceptat", afirmă la RFI senatorul Gyorgy Frunda. Coaliţia guvernamentală îşi va asuma, spre sfârşitul lunii, răspunderea pentru proiectul privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare. Reducerea numărului de aleşi a fost amânată însă pentru anul viitor, acest aspect necesitând noi negocieri în rândurile puterii.

Magda Prelipceanu: Comasarea alegerilor vă avantajează ca formaţiune politică sau nu?

Gyorgy Frunda: Cred că la ora actuală nimeni nu poate face un calcul real, dacă această comasare avantajează un partid sau altul. Nu am avut asemenea experienţă în România, nu am avut un sondaj de opinie, să ştim care este părerea cetăţeanului mediu asupra acestui lucru. Orice calcul ar fi artificial. Un lucru este cert: dacă alegerile vor fi comasate, va fi un interes comun al tuturor celor care urmează să fie aleşi, de la consilieri locali până la deputaţi şi senatori, să facă un efort comun pentru a determina lumea să vină la alegeri. Dar rezultatul acestora, după părerea mea, este o necunoscută.

Magda Prelipceanu: Spuneaţi că nu avem o asemenea experienţă şi, din câte ştim, nu există nici în Uniunea Europeană. Economia aceea de 20 de milioane de euro în proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor este probabil reală, dar nu există o practică în acest sens…

Gyorgy Frunda: Nu ştiu dacă e reală sau nu, dar luând-o de bună că ar exista, economia este mult prea mică, sunt prea puţini bani economisiţi ca să merite efortul. Eu vorbesc din punct de vedere al principiului alegerilor. Din acest punct de vedere, comasarea, după părerea mea, este greşită, pentru că dreptul cetăţeanului de a alege nu înseamnă doar posibilitatea de a-i pune în faţă o listă cu multe nume, sau a permite multor partide să îşi prezinte câte un candidat, ci înseamnă, în primul rând, dreptul de a-şi forma o imagine clară asupra deciziei pe care urmează să o ia. Informaţie cuprinzătoare, clară, previzibilă, în patrimoniul căruia să poată aduce cea mai bună decizie din punctul său de vedere.

Ori atunci când cetăţeanul mediu al României, care ştie prea puţin diferenţa dintre un Consiliu Local şi Senat, de exemplu, trebuie dintr-o dată să aleagă pe şase liste. (…) În această situaţie, îi va fi foarte greu să facă acest lucru.

În al doilea rând, dacă alegerile vor fi comasate ceea ce, într-adevăr, nu este nicăieri în UE şi nu poate să rămână aşa, cum le vei decomasa? Cum le vei separa peste patru ani de zile? Doar prin reducerea unuia dintre mandate, ceea ce ridică o serie de semne de întrebare. De aceea, eu cred că ar fi normal să avem întâi alegerile parlamentare, aşa cum este peste tot în UE, sau în general peste tot, pentru că alegerile parlamentare proiectează voinţa electorală şi pentru alegerile locale, şi să punem apoi localele. Cred că acesta este mecanismul prin care trebuie să gândim.

Altfel, aceste alegeri comasate sunt ca o pisică ce este închisă într-un sac: când îi dai drumul, nu ştii încotro se va îndrepta şi pe cine va zgâria. Nu poţi prevedea rezultatul lor. Eu nu cred că are cineva de câştigat. Argumentul financiar nu este de acceptat. Chiar dacă e adevărat, e prea puţin ca să poată fi luat în considerare. De aceea, cred că ar trebui să ne gândim la o altă soluţie.

Magda Prelipceanu: Când spuneţi că nu sunteţi de acord cu comasarea alegerilor, vorbiţi în nume personal, sau în numele UDMR?

Gyorgy Frunda: În nume personal. În UDMR, părerile sunt împărţite, urmează să luăm o decizie pe baza votului.

Magda Prelipceanu: Credeţi că va exista un vot în Parlament? Veţi fi de partea Opoziţiei în acest caz?

Gyorgy Frunda: Nu cred. Pe noi nu ne caracterizează acest joc la două capete. Dacă votul majoritar va fi pentru acceptarea cererii partenerilor din coaliţie, vom accepta această soluţie.

"Nu cred că putem fi de acord cu numirea judecătorilor la ÎCCJ prin asumarea răspunderii"

Gyorgy Frunda: Însă trebuie să discutăm partea a doua a propunerii pe care a făcut-o coaliţia, cea a numirii judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie tot prin asumarea răspunderii. Cu aceasta nu cred că putem fi de acord. Nu există nici un motiv ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe numirea judecătorilor la Înalta Curte. Această lege nu a fost acceptată în Parlament şi atunci, normal, democratic şi potrivit prevederilor Constituţiei, o nouă iniţiativă sau un nou proiect de lege ar trebui să intre în Parlament în ianuarie, iar până la adoptarea MCV-ului am putea să adoptăm legea, maximum până la sfârşitul lunii martie, Asta ar fi soluţia normală şi democratică a unui stat de drept.

Magda Prelipceanu: Cum vă închipuiţi campania electorală în care, timp de 30 de zile, se vor bate cap în cap tot felul de informaţii locale şi generale pentru ca populaţia să poată să aleagă?

Gyorgy Frunda: Greu, foarte greu. Cred că omul va fi dezorientat, cred că părerea generală - nu doar a ungurilor - va fi de dezinteres faţă de alegeri, şi vom avea o rată mult mai mare de neparticipare decât la alegerile anterioare.

 
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, în dialog cu Magda Prelipceanu