Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hannes Swoboda critică Parlamentul României

swoboda-hannes.jpg

Hannes Swoboda

"România este aproape de aşteptările europene privind lupta anti-corupţie, dar nu suficient de aproape". Iată ce spune la RFI vice-preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, care comentează raportul pe justiţie al Comisiei Europene. Oficialul critică Parlamentul român, pentru lipsa de sprijin faţă de lupta anti-corupţie.

Hannes Swoboda cere Parlamentului de la Bucureşti să lupte cot la cot cu Guvernul împotriva corupţiei.

"Parlamentul trebuie să se asigure că toată lumea are parte de procese corecte, inclusiv parlamentarii şi apoi să le ridice imunitatea celor anchetaţi. Nu putem accepta o justiţie subiectivă sau refuzul de a ridica imunitatea. Cred că Parlamentul ar trebui să lupte împotriva corupţiei aşa cum o face Guvernul, într-o strategie comună", spune vice-preşedintele grupului socialist din Parlamentul European.

Raport pe justiţie

Hannes Swoboda, vice-preşedintele grupului socialist din PE

AscultăDownload

Hannes Swoboda crede că Guvernul trebuia să facă mai mult, chiar dacă s-au înregistrat şi succese. "România este acum aproape de aşteptările europene privind lupta anti-corupţie, dar nu suficient de aproape. Guvernul trebuia să facă mai mult. Totuşi, s-au înregistrat şi succese în ultimii ani. Eu văd raportul Comisiei ca un imbold să continuaţi şi să întăriţi lupta anti-corupţie", conchide oficialul european.

Raportul Comisiei Europene pe justiţie este în linii mari favorabil Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale pentru Integritate şi apreciază legea Micii Reforme în Justiţie.

Documentul obţinut de RFI mai subliniază însă că Parlamentul s-a opus unor anchete de corupţie, aluzie la cazurile Ridzi (deputat şi fost ministru PDL al Tineretului) şi Păsat (deputat PDL), care au rămas cu imunitatea neatinsă, deşi sunt cercetaţi de procurorii anti-corupţie.