Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hannes Swoboda despre fondurile europene: „Uneori politica de partid joacă un rol prea mare”

psemedia48597.jpg

Hannes Swoboda despre fondurile europene: „Uneori politica de partid joacă un rol prea mare”

Concomitent cu decizia Curţii Constituţionale, la Bucureşti avea loc reuniunea europarlamentarilor socialişti. La întâlnirea cu jurnaliştii, liderul grupului socialiştilor europeni, Hannes Swoboda a explicat că summiturile europene sunt întâlniri ale premierilor şi nu ale preşedinţilor – cu două excepţii: Ciprul şi Franţa.

La Consiliile Europene trebuie să fie trimis cel care poate implementa deciziile acasă. Iar aceste decizii ţin de cele mai multe ori de guvern, crede liderul socialist. Hannes Swoboda a vorbit însă şi de fonduri europene, dar şi de cazul Năstase.

Aflat la Bucureşti chiar cu o zi înainte de summitul european, liderul socialiştilor europeni spune că a avut o dezbatere lungă cu premierul Ponta. Evident, liderul familiei politice din care face parte şi PSD-ul românesc şi-ar dori ca premierul Victor Ponta să fie cel care participă la Consilii. În primul rând, spune el, pentru că din punct de vedere al funcţionării acestor reuniuni, lucrurile sunt clare: trebuie să vină persoana care poate implementa deciziile luate acolo.

Apoi, pentru că ar fi avut încă un aliat pentru a înfrânge rezistenţa unor lideri conservatori precum Angela Merkel pe chestiuni europene importante. Sigur, marea „răsturnare” nu se produce cu ajutorul unui singur politician, e nevoie de un grup, crede austriacul. Dar există şi un premier socialist în Belgia şi un nou premier de aceeaşi culoare în Slovacia, şi un preşedinte francez socialist.

Swoboda insistă că ce a văzut din ipotezele ce vor fi puse pe masă la Bruxelles nu e satisfăcător. Iar deciziile privesc direct şi Româniaş.De pildă, uniunea bancară şi renegocierea împrumutului acordat Greciei. E important pentru că multe din băncile din România au legături cu Grecia, dar şi pentru că, dacă Grecia nu poate ieşi din criză şi Europa e în recesiune, asta va avea consecinţe şi asupra României.

De chestiunile ce privesc politica internă a României, Hannes Swoboda vorbeşte cu moderaţie. Nu doreşte să comenteze decizia Justiţiei în cazul condamnării lui Adrian Năstase. Are însă un amendament faţă de sobrietatea cu care s-a procedat: nu ar trebui uitate nici meritele politice ale fostului premier, spune liderul socialiştilor, amintind, pentru diferenţă, de felul în care au fost trataţi în Franţa Chirac şi Juppé, condamnaţi şi ei de justiţie.

„Nu comentez deciziile Justiţiei, nu am criticat niciodată decizia vreunei instanţe şi consider că politica nu ar trebui să critice justiţia. Şi în ţara mea, şi în altele, poţi să ai dubii, dar nu să comente zi. Ce am spus, pentru că îl cunosc pe domnul Năstase de mulţi ani, e că a muncit mult pentru a aduce România în Uniunea Europeană. Oricine ar trebui să-i recunoască asta. Apoi însă, dacă a greşit, trebuie pedepsit”, a declarat Swoboda.

În ceea ce priveşte influenţa pe care acest caz ar putea-o avea asupra aderării României la Schengen, Swoboda spune că niciun verdict singular nu e o dovadă a funcţionării Justiţiei. Mai important este, zice el, raportul Comisiei Europene despre evoluţia în ansamblu a justiţiei din România.

Totuşi, Swoboda consideră că România are şanse mari să fie admisă în spaţiul Schengen după consiliul din septembrie, chiar dacă s-ar putea să mai fie probleme cu Olanda, unde vor fi alegeri la începutul lui septembrie.

Şi dacă în privinţa plagiatului presupus al lui Ponta, Swoboda s-a distanţat şi a apreciat că e vorba de o chestiune internă, el a criticat totuşi discret guvernul pentru problema fondurilor europene. El îndeamnă administraţia din România să se mobilizeze şi să întocmească proiectele până vor veni banii: „Sper că guvernul se va mobiliza şi va face proiecte până să existe banii. Desigur, există şi o problemă de cofinanţare, dar trebuie rezolvate deficienţele administraţiei. Uneori politica de partid joacă un rol prea mare în construirea politicilor privind fondurile”.

Poziţia grupului socialist din Parlamentul European faţă de fondurile de coeziune e favorabilă României. Socialiştii insistă ca acest capitol din bugetul european să rămână la fel. „Nu avem cum să închidem prăpastia între săraci şi bogaţi, dar trebuie să ne asigurăm că această prăpastie nu creşte”. El insistă şi ca felul în care sunt alocate să fie mai maleabil. Să se ţină cont că în unele regiuni e nevoie de drumuri sau de poduri, în altele de bani pentru turism.

Liderul socialist a respins clar „strategia” anumitor state de a tăia banii alocaţi la acest capitol pentru următorul buget. Dar niciun buget nu poate fi adoptat fără aprobarea parlamentului european. Iar dacă ce se întâmplă la consiliul european va merge în direcţia greşită, grupul socialist nu va vota şi atunci actualul exerciţiu bugetar se va prelungi, a promis Hannes Swoboda.