Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Haşotti: Este imposibil ca Senatul să mai funcţioneze!

hasotti-este-imposibil-senatul-sa-mai-functioneze.jpg

Senatul nu mai funcţionează, în urma grevei parlamentarilor USL, spune Puiu Haşotti.

Senatul nu mai poate funcţiona, după declanşarea protestului parlamentar de către reprezentanţii USL. O spune la RFI liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti. El precizează că parlamentarii Opoziţiei nu fac o grevă parlamentară propriu-zisă, ci "o formă extremă de protest".

Puiu Haşotti explică forma pe care o va lua protestul parlamentarilor USL: "În cele din urmă nu este o grevă şi o spun cât se poate de apăsat. Este un protest, pentru că activitatea parlamentară a parlamentarilor USL continuă, dar nu în plen şi în comisii, adică suntem prezenţi la fiecare zi de plen, intrăm în sală, spunem că noi continuăm protestul, după care părăsim sala de plen. La fel şi în comisii".

Liderul senatorilor PNL recunoaşte că este "o formă extremă de protest". Puiu Haşotti atrage atenţia că Senatul nu mai poate funcţiona, pentru că nu există cvorum. "Ceea ce este însă important de reţinut este că cel puţin în Senat, Puterea practic are o majoritate care nu că nu funcţionează, nu se poate manifesta. Cvorumul de lucru al şedinţelor este de 68 de senatori, Puterea, adică PDL, partidul transfugilor politici-UNPR şi UDMR au 68, fix 68. Între aceştia sunt şase miniştri, între care şi ministrul de Externe, care în mod firesc nu este în ţară, în proporţie de 90%. Deci la ora actuală, Puterea nu se mai poate manifesta în Senat, nu mai poate avea un cvorum de lucru", declară senatorul liberal.

 

Vasile Blaga, "un om de dialog"

 

Puiu Haşotti cere demisia premierului Emil Boc: "Singurul lucru care se poate întâmpla într-o primă fază este demisia premierului Boc. Eu nădăjduiesc ca premierul Boc, partidul de guvernământ şi preşedintele să înţeleagă că Parlamentul, cel puţin prin Camera superioară, prin Senat, este imposibil să mai funcţioneze, nici în plen, nici în comisii. Regret că am ajuns la această formă extremă, dar nu se mai putea! Este un Guvern care şi-a angajat răspunderea de 14 ori, dublu faţă de angajările de răspundere între anii 2000 şi 2008, care a elaborat mai multe Ordonanţe de Urgenţă decât guvernele Năstase şi Tăriceanu la un loc, care a blocat orice fel de dialog politic. Iată, de exemplu, domnul Vasile Blaga este un om de dialog".

Puiu Haşotti, intervievat de Cosmin Ruscior, despre greva parlamentară a USL