Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Haşotti: Legea incompatibilităţilor trebuie modificată

Senatorul liberal, Puiu Haşotti, propune într-un interviu la RFI "modificarea legii incompatibilităţii", astfel încât prezenţa primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în AGA unor regii locale să nu fie considerată o incompatibilitate, atâta timp cât ei nu primesc bani pentru acest lucru.

Propunerea lui Puiu Haşotti vine după ce Agenţia Naţională de Integritate a luat în vizor nume importante din politică, inclusiv pentru prezenţa lor în Adunările Generale ale Acţionarilor unor regii locale.

Puiu Haşotti consideră că ANI are dreptate "din punct de vedere al literei legii", nu şi al spiritului ei: "În aceste regii, de apă, să spunem, au intrat primari, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene în AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor-n.r.), ca reprezentanţi ai comunităţilor lor. Ei nu au primit nici un leu în calitatea pe care o aveau de membri AGA. Eu cred că lucrurile stau în felul următor: din punct de vedere al literei legii, poate că ANI are dreptate. Din punct de vedere, însă, al spiritului legii, ANI nu are dreptate, pentru că aceşti oameni au făcut parte din AGA ca reprezentanţi ai comunităţilor şi nu au primit absolut nici un fel de avantaj".

Senatorul liberal spune că "decizia unor primari, a unor preşedinţi de Consilii Judeţene de a face parte din aceste AGA era firească, pentru că ei ca membri ai AGA puteau să observe şi puteau să participe la deciziile corecte, înţelepte pentru comunităţile pe care le reprezentau".

Puiu Haşotti propune modificarea legii: "Ceea ce cred eu că trebuie făcut, dar sigur, nu poate avea efect retroactiv, este să se modifice această lege a incompatibilităţii şi să se prevadă în mod expres că reprezentanţii comunităţilor pot face parte din AGA ale regiilor, fără să aibă nici un fel de beneficiu, ci ca simpli observatori ai felului în care se derulează activitatea acestor regii".

 

Incompatibilii

 

Primarul Sibiului, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale, potrivit ANI.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008-23 martie 2009, întrucât a fost simultan şi reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC RAJA Constanţa.

Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, se află în stare de incompatibilitate din 29 mai 2009, deţinând simultan şi şefia Consiliului Judeţean şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu.

 
Puiu Haşotti, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ANI