Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Haşotti: Numărul parlamentarilor nu trebuie să ajungă la 300

hasotti-numarul-parlamentarilor-nu-trebuie-sa-ajunga-300.jpg

Puiu Haşotti nu vrea reducerea numărului de parlamentari la 300.

România ar trebui fie să revină la alegeri pe liste, fie să adopte modelul german. Pragul electoral nu trebuie redus, pentru a nu avea o "invazie" de partide "nesemnificative", dar nu trebuie nici mărit, pentru că ar exista riscul unei lipse de reprezentativitate. Numărul parlamentarilor "nu trebuie să ajungă la 300". Nu există "absolut nici o şansă" ca modificarea Constituţiei să aibă loc în 2012. Declaraţiile au fost făcute la RFI de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

Comisia de elaborare a legii electorale a început să funcţioneze. Una dintre chestiunile puse în discuţie este ce fel de vot ar trebui să aibă România.

Puiu Haşotti spune că există trei posibilităţi: "Sunt trei mari variante. Este varianta votului uninominal pur, care se face într-un singur tur, cum este în Anglia sau în două tururi, cum este în Franţa. Vreau să vă spun că şi în Anglia şi în Franţa se lucrează la o lege proporţională, pentru că s-a dovedit, cel puţin în Anglia, că un partid care ia 26% vot politic nu are nici măcar un mandat în Parlament, ceea ce este evident absurd. A doua variantă este cea germană, cu compensare pe anumite tipuri de listă. Aici, jumătate dintre parlamentari sunt aleşi în colegii uninominale, dar mult mai mari şi jumătate pe nişte liste naţionale, pe lista naţională putând fi şi candidaţi care se duc în colegii şi candidaţi care nu se duc în colegii. A treia variantă, care este tot proporţională este ceea ce aveam până în anul 2008 şi s-a schimbat".

Puiu Haşotti militează fie pentru revenirea la sistemul de liste, fie la adoptarea modelului german. "Din punctul meu de vedere, un punct de vedere personal, fie se revine la listă, variantă care este în marea majoritate a ţărilor din UE, fie un sistem proporţional, pornind de la modelul german, dar tot proporţional", precizează liderul senatorilor PNL.

 

"Invazia" partidelor mici

 

Pragul electoral este în prezent de 5%. Ar trebui modificat? Puiu Haşotti crede că nu. "Eu cred că pragul electoral trebuie să rămână de 5%. Este absolut rezonabil. Nu-l putem coborî, pentru că ar fi o invazie, probabil, de alte partide mai puţin semnificative. Nu-l putem nici mări, pentru că ar exista riscul unei lipse de reprezentativitate", explică senatorul liberal.

 

Câţi parlamentari?

 

O altă problemă pe care trebuie să o rezolve comisia de elaborare a legii electorale este reducerea numărului de parlamentari. "Numărul de parlamentari se calculează după nişte formule foarte sofisticate. Slovenia are 101 parlamentari şi are puţin peste două milioane (de locuitori-n.r.). Aşadar, are 25% dintre parlamentarii pe care-i are România, dar 10% din populaţia României. Franţa pe de altă parte are 650 în Adunarea Naţională, dar este de trei ori şi ceva mai numeroasă decât România. Aşadar, numărul de parlamentari nu este direct proporţional cu populaţia unei ţări, din păcate există această confuzie (…)", afirmă liderul senatorilor PNL.

Puiu Haşotti nu vrea reducerea numărului de parlamentari la 300: "Cred că numărul de parlamentari nu este foarte important, pentru că România nu este săracă dacă are mai mult sau mai puţin de o sută de parlamentari, dacă în loc de 450 ar avea 350 sau 300. Acesta este un discurs populist şi demagogic, cu care s-a manipulat opinia publică. Nu cred că trebuie să ne punem problema numărului de parlamentari. Sigur că acesta poate varia, dar în opinia mea, nu trebuie să ajungă la 300. Este iarăşi o opinie personală şi iată că este oarecum în distonanţă cu o propunere a USL, care arată că trebuie să fie în jur de 320 de parlamentari".

 

Modificarea Constituţiei în 2012? "Nici o şansă!"

 

Puiu Haşotti crede pe de altă parte că "nu există absolut nici o şansă" ca modificarea Constituţiei să aibă loc în 2012. "Domnul Boc ştie la fel de bine ca şi mine că nu se poate modifica Constituţia în această legislatură. Dacă vreţi şi dintr-un considerent care ţine de morala politică: nu putem avea o Constituţie nouă cu un Parlament care este invalidat într-o bună măsură de prezenţa unui partid sau a două grupuri parlamentare ale UNPR, care au apărut în mod fraudulos şi exclusiv prin migraţie politică", declară senatorul liberal.

 
Puiu Haşotti, intervievat de Cosmin Ruscior, despre sistemul de vot