Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Haşotti: Relaţiile parlamentare cu Ungaria trebuie îngheţate, dacă Budapesta nu încetează ostilităţile!

Grupul parlamentar de prietenie România-Ungaria trebuie desfiinţat, iar relaţiile parlamentare între cele două ţări, îngheţate, dacă Budapesta continuă "manifestările ostile" la adresa României. Declaraţia a fost făcută la RFI de liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti. Parlamentul ungar a arborat vineri steagul secuiesc.

Puiu Haşotti face apel la calm în chestiunea steagului secuiesc: "Trebuie să ne păstrăm calmul, asta neînsemnând că trebuie să tolerăm astfel de manifestări ostile României şi poporului român, fie că vin din ţară, de exemplu Laszlo Tokes, fie că vin de la Budapesta. Trebuie să avem o atitudine fermă. Sigur, trebuie să ţinem cont că sunt alegeri şi partidele au nevoie de acest discurs ultranaţionalist, care din păcate, la Budapesta este mult-mult prea des şi mult prea puternic folosit".

Senatorul PNL prezintă măsurile pe care le-ar putea lua Parlamentul României: "Din punctul meu de vedere, va trebui ca Parlamentul României să se adreseze Parlamentului maghiar şi să spună că la cea mai mică dovadă de ostilitate faţă de România şi de români, vom lua şi noi măsurile care se impun. Prima măsură care trebuie luată este desfiinţarea grupului de prietenie cu Ungaria. A doua măsură, îngheţarea tuturor relaţiilor parlamentare între cele două ţări. Sigur că aceste măsuri trebuie discutate, trebuie agreate, trebuie conjugate cu ceea ce face Ministerul Afacerilor Externe. Însă ca parlamentar, vă spun că în situaţia în care Parlamentul maghiar nu revine la atitudini corecte, europene, care să nu jignească poporul român şi România, prima chestiune, îngheţarea tuturor relaţiilor şi desfiinţarea comisiei de prietenie cu Ungaria. Avem cu o sută de ţări comisii de prietenie, n-o să avem cu Ungaria. Sper că vor înţelege cei de la Budapesta mesajul Parlamentului României, că altceva nu avem ce face".

 

Critici pentru ambasadorul ungar

 

Puiu Haşotti critică dur discursul ambasadorului ungar la Bucureşti: "Eu am fost însă mult mai surprins de declaraţia ambasadorului maghiar, cum că culmea, culmea, susţine revizuirea Constituţiei, România să nu fie stat naţional şi să fie autonomie teritorială. Păi să susţină astfel de chestiuni la vreo cinci mii de kilometri mai la răsărit, dacă vrea să susţină neapărat astfel de chestiuni!".

Liderul senatorilor liberali precizează că este "o opinie personală" atunci când pledează "pentru un Birou Permanent reunit, care să ia această decizie: atenţionarea Parlamentului maghiar că la cea mai mică atitudine ostilă României, vom lua toate măsurile care ţin, până la urmă, de demnitatea noastră naţională".

 
Puiu Haşotti, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scandalul steagului secuiesc