
Politică
Helmut Kohl reabilitat
kohl-spiegel-39-24-9-2012-titel.jpg

Corespondentul RFI la Berlin William Totok
Helmut Kohl, ex-cancelarul R.F. Germania, a fost astăzi oaspete al grupului parlamentar creştin-democrat. Este pentru prima dată în ultimii 10 ani cînd Helmut Kohl se reîntîlneşte cu toţi parlamentarii creştin-democraţi. Este un prim pas al reabilitării politice integrale a celui care timp de 16 ani, din 1982 pînă-n 1998, s-a aflat în fruntea guvernului. Totodată, festivităţile care vor avea loc în această săptămînă marchează şi începutul reconcilierii între Kohl şi Angela Merkel pe de o parte şi ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble pe de cealaltă parte.
Relaţia între Kohl şi cei doi politicieni s-a deteriorat după izbucnirea scandalului „conturilor negre“, în 1999, ceea ce a provocat şi o criză politică profundă în interiorul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi a dăunat imaginii partidului. Helmut Kohl a refuzat să dezvăluie identitatea unui sponsor al partidului care a transferat circa 2 milioane de mărci pe conturi ascunse ale creştin-democraţilor. Angela Merkel practic s-a dezis atunci de Kohl, iar acesta a trebuit să renunţe la preşedinţie de onoare a partidului.
Revista „Der Spiegel“ (Nr. 39, 24. 9. 2012) i-a a dedicat acum lui Kohl un număr special, intitulat „Înşelat, indus în eroare, izolat. Tragedia lui Helmut Kohl“. Este un bilanţ amar al vieţii unui politician care a intrat în istorie ca arhitectul unificării celor două Germanii. Ca politician Kohl a cimentat prietenia franco-germană, a contribuit într-un mod decisiv la încheierea paşnică a războiului rece şi a impulsionat procesul de integrare europeană, fiind un susţinător ferm al introducerii monedei euro.
Nici un alt cancelar nu a fost satirizat ca şi Kohl. Mai ales felul său de a se exprima în discursuri publice. Germana sa a fost comparată cu un „jargon politic baroc“, i s-a reproşat că utilizează o frazeologie fără sens, precum scria criticul Hellmuth Karasek într-un articol antologic publicat în „Der Spiegel“ (Nr. 43, 25.10. 1982 - sub titlul „Der sprachlose Schwätzer“ (Guralivul fără limbă).
Lui Kohl, astăzi în vîrstă de 82 de ani, i-au fost dedicate în ultimii ani mai multe cărţi biografice. Publicistul Heribert Schwan, care l-a ajutat pe Kohl să-şi redacteze biografia, a anunţat acum că pregăteşte o carte despre Kohl în care va face dezvăluiri senzaţionale. Schwan a publicat şi o carte despre soţia cancelarului, Hannelore, care în anul 2001 s-a sinucis. Anumite pasaje, considerate indiscrete, trebuiau anonimizate, în urma unei plîngeri adresată justiţiei de către fiii lui Kohl.
Potrivit revistei „Der Spiegel“, În cartea pe care o pregăteşte acum, Schwan va folosi 630 de ore de material audio cu diverse înregistrări cît şi cele 13 volume ale dosarului lui Kohl, întocmit de securitatea est-germană, Stasi. În prezent dosarele sunt inaccesibile. În urma unei sentinţe judecătoreşti în favoarea fostului cancelar ele nu au fost declasificate, deşi legea prevedea studierea neîngrădită a dosarelor persoanelor publice. Kohl a încercat să împiedice presa să publice anumite date legate de tranzacţii financiare ale partidului - despre care Stasi a cules numeroase informaţii sensibile.
Din cauza unor disensiuni şi conflicte nedepăşite, Kohl s-a dezis anul trecut de fiul său. Acesta a publicat o carte în care a dezvăluit tensiunile existente în sînul familiei Kohl. (A se vedea: Amintirile fiului lui Helmut Kohl, Walter, stîrnesc vîlvă în Germania.
Astăzi Kohl, care s-a recăsătorit, este bolnav şi nu se mai poate deplasa decît într-un cărucior cu rotile. Kohl abia mai poate vorbi şi trăieşte izolat în sudul Germaniei. Se bucură în continuare de aprecierea publicului, ceea ce dovedesc sondajele de opinie. Pe data de 11 octombrie poşta va lansa un timbru omagial cu efigia lui Kohl. Pentru meritele sale, Helmut Kohl oricum a intrat deja în istorie, iar Uniunea Creştin-Democrată s-a decis să uite de petele negre din biografia sa politică şi să-l reabiliteze.