Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Henri Paul justifică poziţia Franţei în dosarul Schengen

paul-henri-prim-plan.jpg

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul

Ambasadorul Franţei la Bucureşti explică poziţia ţării sale în cazul Schengen. Într-un interviu publicat luni, 10 ianuarie, de ziarul Evenimentul Zilei, Henri Paul spune că România şi Bulgaria nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a intra în spaţiul european de liberă circulaţie. Soluţia ar fi un efort comun european, care să implice cele două ţări.

"Poziţiile Franţei şi Germaniei nu sunt inspirate nici de retorsiune, nici de târguială" - iată ce răspunde ambasadorul Franţei, când este întrebat dacă ratarea unor contracte economice a dus la degradarea relaţiilor franco-române.

Henri Paul spune că relaţiile dintre cele două state nu se află într-un impas, dar trec printr-un moment dificil şi trebuie ca ambele ţări să lucreze împreună, pentru a se înţelege.

Două sunt motivele pentru care Franţa se opune acum aderării României la Spaţiul Schengen : corupţia din România şi dificultăţile pe care le întâmpină spaţiul european de liberă circulaţie.

De altfel, subliniază ambasadorul Franţei, mulţi români şi chiar şi preşedintele Traian Băsescu s-au plâns în repetate rânduri de nivelul corupţiei din România.

Care ar fi atunci soluţia pentru ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen ? Potrivit lui Henri Paul, e o problemă care trebuie tratată "în comun, la Bruxelles, împreună cu România şi Bulgaria".

Ambasadorul le răspunde şi celor care cred că România este discriminată de marile puteri europene : "Franţa a sprijinit mult aderarea României la Uniunea Europeană, iar între cele două ţări există o relaţie privilegiată de peste 130 de ani". Ca urmare, Franţa nu poate fi acuzată de discriminare, dar trebuie ca România să îndeplinească toate condiţiile, pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar în opinia Franţei şi a altor parteneri europeni, aceste condiţii nu sunt reunite în acest moment.