Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Herman Van Rompuy, oripilat de violenţele din Libia

rompuy-herman-van-rompuy-poza-afp-georges-gobet.jpg

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy (Foto : AFP / Georges Gobet)

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy cere încetarea imediată a utilizării forţei împotriva demonstranţilor din Libia. El spune la Bucureşti că este "oripilat" de actele de violenţă şi că cererile legitime ale poporului libian trebuie rezolvate prin dialog.

"Condamn ferm orice fel de violenţă ! Suntem de-a dreptul oripilaţi de actele de violenţă comise împotriva poporului şi facem apel la încetarea imediată a utilizării forţei împotriva demonstranţilor din Libia. Aspiraţiile şi cererile legitime ale poporului libian pentru reforme politice şi sociale trebuie să fie rezolvate printr-un dialog condus de Libia", declară oficialul european. Herman van Rompuy a fost primit joi, 24 februarie, de preşedintele Traian Băsescu.

Libia

Herman van Rompuy, preşedintele UE

AscultăDownload

El mai afirmă că suntem martorii unor "schimbări istorice" în zona de vecinătate din sud. "Deciziile privind viitorul acestor ţări trebuie să fie luate de cetăţenii acestora, iar responsabilitatea Uniunii Europene este aceea de a oferi ajutor. Ne vom adapta politica de vecinătate, pentru a ne concentra pe dezvoltarea instituţiilor democratice şi pentru a crea oportunităţi economice de reducere a sărăciei şi pentru a rezolva inechităţile sociale", precizează preşedintele Consiliului European.

Herman van Rompuy a vorbit joi şi despre intrarea României în Spaţiul Schengen. El se arată impresionat de rezultatele autorităţilor române, în ceea ce priveşte criteriile tehnice pentru aderare : "Sunt impresionat de rezultate. Problema va fi rediscutată curând în cadrul Cosiliului. Prim-ministrul ungar, Viktor Orban mi-a spus că este hotărât să acorde o prioritate importantă aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, odată ce toate cerinţele sunt împlinite".

De partea sa, premierul Emil Boc i-a spus preşedintelui Consiliului European că România aşteaptă din partea preşedinţiei în exerciţiu a UE stabilirea calendarului aderării la Schengen.

"Suntem conştienţi de faptul că România va fi graniţă externă a Uniunii Europene, vom face tot ceea ce este necesar şi am făcut deja tot ce era necesar din punct de vedere tehnic. Dorim doar să avem o evaluare corectă în Uniune, privind aderarea la Schengen, fără a fi legată de alte subiecte, care nu ţin de problematica Schengen. Aşteptăm din partea preşedinţiei ungare în exerciţiu un calendar al aderării la Spaţiul Schengen", declară Emil Boc.

În altă ordine de idei, preşedintele Consiliului European a declarat joi că euro ca monedă are nişte baze foarte solide în ceea ce priveşte inflaţia şi balanţa de plăţi, însă ar trebui să se coordoneze politicile naţionale "mai îndeaproape".

"Susţin încă o dată că euro, ca monedă are nişte baze foarte solide în ceea ce priveşte inflaţia şi balanţa de plăţi, însă ar trebui să coordonăm politicile naţionale în zona euro mai îndeaproape. România, ca şi celelalte state care nu aparţin zonei euro vor fi consultate şi pot participa în această coordonare. Voi propune, împreună cu Comisia Europeană, nişte sugestii concrete săptămâna viitoare", spune Herman van Rompuy.