Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hillary Clinton mediază conflictul politic din Egipt

clinton-hillary-mainile-largi-deschise.jpg

Secretarul american de Stat Hillary Clinton

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a sosit sâmbătă în Egipt pentru a se întâlni cu preşedintele islamist Mohamed Morsi. Vizita politicianului american îl găseste pe noul şef de stat în plin conflict cu militarii cărora Hosni Mubarak le-a predat puterea la demisia sa în 2011, relatează AFP.

Clinton va încerca să promoveze ideea "potrivit căreia un dialog între părţi pentru a dezvolta un consens (...) este crucial pentru a evita orice tip de instabilitate sau de confruntare ce ar putea devia tranziţia", a adăugat ea.

Secretarul de Stat va "sublinia de asemenea convingerea sa profundă că democraţia în Egipt poate fi un succes (...) dacă drepturile tuturor egiptenilor vor fi protejate, inclusiv cele ale minorităţilor religioase şi ale femeilor".

În afară de preşedinte, provenit din rândul Fraţilor Musulmani, secretarul de Stat urmează să se întâlnească, în cadrul vizitei sale de două zile, cu mareşalul Hussein Tantawi, liderul Consiliului suprem al forţelor armate (CSFA), şi reprezenanţii societăţii civile, în special copţii şi militanţii pentru drepturile femeilor.

Aceste deplasări au ca scop în special să aducă sprijinul Statelor Unite pentru dificila tranziţie democratică egipteană, la 17 luni de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubark la presiunea manifestaţiilor, în plină Primăvară arabă.

La 14 iunie, Înalta Curte Constituţională a invalidat Parlamentul, dominat de islamişti, din cauza unui viciu în legea electorală. CSFA şi-a atribuit puterea legislativă, provocând nemulţumirea celor care vor plecarea de la putere a militarilor.

Duminică, Morsi a ordonat prin decret restabilirea Parlamentului care s-a reunit în prezenţa deputaţilor Fraţilor Musulmani şi a fundamentaliştilor salafişti.

Dar Înalta Curte Constituţională a suspendat marţi seara decretul prezidenţial, determinându-l în cele din urmă pe Morsi să afirme că va respecta ultima decizie a justiţiei.