Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hillary Clinton salută arestarea lui Gbagbo

clinton-hillary-foto-reuters-tarek-mostafa.jpg

Secretarul de Stat, Hillary Clinton (Foto: Reuters/Tarek Mostafa)

Reacţii internaţionale, după arestarea preşedintelui învins al Coastei de Fildeş, Laurent Gbagbo şi a soţiei sale, Simone. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton felicită ONU şi Franţa. Şefa diplomaţiei americane cere populaţiei ivoriene să contribuie la clădirea unui viitor paşnic.

Cuplul Gbagbo este "sănătos", afirmă surse concordante, iar securitatea fostului preşedinte ivorian este asigurată de membri ai misiunii ONU bazate în ţara africană.

Arestarea cuplului Gbagbo după 12 zile de lupte intense în capitala economică Abidjan a fost salutată de comunitatea internaţională.

Franţa, fostă putere colonială a estimat că acest lucru va aduce pacea în Coasta de Fildeş.

Coasta de Fildeş

Hillary Clinton, secretarul de Stat american

AscultăDownload

De partea sa, secretarul american de Stat, Hillary Clinton i-a invitat pe toţi cetăţenii Coastei de Fildeş să contribuie la clădirea unui viitor paşnic.

"Cei care s-au agăţat de putere vor avea de suferit consecinţele", afirmă şefa diplomaţiei americane.

"Felicităm Naţiunile Unite, Guvernul şi poporul francez, dar şi restul comunităţii internaţionale, care a lucrat cu zel pentru a asigura în timpul crizei securitatea poporului din Coasta de Fildeş. Cerem populaţiei să rămână calmă şi să contribuie la clădirea unui viitor paşnic pentru ţară", continuă Clinton.

Oficialul american declară că "treaba grea de-abia acum începe". "Ne bucurăm să ştim că vom conlucra pe viitor cu preşedintele Alassane Ouattara, în proiectele sale de reconciliere, dezvoltare economică şi reconstrucţie", conchide secretarul american de Stat.

Laurent Gbagbo a fost arestat luni după-amiază de trupele franceze, care l-au ridicat pe preşedintele perdant al alegerilor de anul trecut, din biroul său.