Hillary Clinton, turneu în Indonezia, China şi Rusia

clinton.jpg

Hillary Clinton, turneu în Indonezia, China şi Rusia

Hillary Clinton, secretara de stat americană, începe un turneu de zece zile în Indonezia, China şi Rusia pentru a culmina cu prezenta ei la summitul APEC - Asia-Pacific.

Experţii sunt de părere că Statele unite încearcă să-si mărească astfel influenta si prezenta militaro-politică în Asia si Pacific, o zonă pe care o consideră a fi motorul cresterii economice mondiale.

Totodată, voiajul doamnei Clinton poate fi privit ca un răspuns în fata influentei tot mai mari a Chinei în această regiune geostrategică, în particular din cauza conflictelor teritoriale din marea Chinei.

Prima etapă de astăzi, insulele Cook, un arhipelag de 11 mii de locuitori, îi va da prilejul lui Hillary Clinton să participe la forumul insulelor din Pacific, printre care se află si doi aliati ai americanilor, Australia si Noua Zeelandă. Prezenta secretarei de stat americane luni în Indonezia, cea mai populată tară musulmană din lume, este si ea de subliniat întrucât cu această ocazie se va aprofunda parteneriatul dintre cele două state, Indonezia fiind considerată o tară emergentă de rang tot mai important.

Marţi şi miercuri la Beijing, doamna Clinton va aborda cu gazdele chineze "un larg evantai de chestiuni importante pentru relatia sino-americană". O relatie tensionată din cauza drepturilor omului dar si a dosarului sirian. In plus, China are în acest moment probleme cu mai toti vecinii ei - Taiwan, Vietnam, Malaezia, Filipine si Brunei - din cauza mării Chinei de sud considerată a fi o uriasă sursă de bogătii naturale si în particular de hidrocarburi.