Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hiroshima cere abolirea armelor nucleare până în 2020

Oraşul japonez Hiroshima comemorează 64 de ani de la primul atac cu bombă atomică din istorie. Cu această ocazie, primarul localităţii din vestul Japoniei cere abolirea armelor nucleare până în anul 2020, transmite corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles.

Japonia comemorează primul atac nuclear din istorie. S-a întâmplat în 1945, la Hiroshima, oraşul martir din estul Japoniei.

Tadatoshi Akiba, primarul oraşului a făcut un apel pentru abolirea armelor nucleare până în anul 2020.

Edilul a făcut declaraţia cu ocazia împlinirii a 64 de ani de la primul atac atomic din istorie. El a adus un elogiu preşedintelui Barack Obama pentru poziţiile sale anti-nucleare, transmite corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles.

Circa 50 de mii de persoane s-au adunat la monumentul dedicat victimelor de la Hiroshima.

"Noi, marea majoritate globală chemăm restul lumii să ni se alăture pentru abolirea armelor atomice până în anul 2010", declara dimineaţă primarul Hiroshimei, Tadatoshi Akiba.

"Da, putem să sperăm că Barack Obama se va arăta la înălţimea discursului de la Praga din aprilie trecut", continuă primarul.

Edilul oraşului a ţinut un discurs la câţiva metri de "Domul Genbaku", o fostă sală de expoziţii, din care nu mai există decât acoperişul calcifiat şi care a fost singura clădire rămasă în picioare în apropierea locului unde a explodat bomba atomică în dimineaţa zilei de 6 august 1945.

Barack Obana declara la Praga că Statele Unite, în calitate de putere nucleară care a utilizat arma atomică are responsabilitatea morală de a acţiona pentru o lume denuclearizată.

Primarul Hiroshimei vrea să creadă în Barack Obama. Nu l-a trimis el pe Bill Clinton la Phenian, pentru a discuta cu Kim Jong-Il o posibilă denuclearizare a peninsulei coreene?

Barack Obama care are programată o vizită în Japonia în luna septembrie va fi primul preşedinte american în exerciţiu care vizitează Hiroshima.

Bomba atomică de la Hiroshima a omorât în total 140 de mii de oameni. Pe data de 9 august, Statele Unite au lansat a doua bombă deasupra oraşului japonez Nagasaki, omorând 70 de mii de oameni.

După bomba atomică, Japonia a capitulat şi a devenit o naţiune pacifistă, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite.