
Politică
Hollande a atacat criza, dar nu a convins comentatorii
hollande-atacat-criza-dar-nu-convins-comentatorii.png

Şomajul, flagel care afectează peste 10% din populaţia activă a Franţei, a fost una dintre principalele teme abordate joi seară. "Când am ajuns la putere, ştiam care e situaţia, dar nu anticipasem că această criză va mai dura, că se va prelungi mai mult decât era prevăzut", a declarat François Hollande. Preşedintele francez a repetat că "la sfârşitul acestui an, numărul celor fără loc de muncă va începe să scadă. Obiectivul meu este să relansez piaţa muncii, iar uneltele de care e nevoie pentru asta există. Trebuie doar ca ele să fie utilizate din plin".
François Hollande este un şef de stat care, să nu uităm, atinge cote de nepopularitate record. E şi motivul pentru care a insistat pe faptul că în ciuda situaţiei economice dificile, "francezii nu vor fi puşi să plătească impozite mai multe nici în 2013, nici în 2014".
Ce riscă să relanseze însă nemulţumirea unora este constatarea făcută de şeful statului apropo de pensii: "Cum trăim tot mai mult, va trebui să cotizăm mai mult". O constatare de bun simţ, pe care o repetă tot mai multă lume şi pe care, iată, au integrat-o şi socialiştii în strategia lor, cu riscul de a scoate din nou lumea în stradă la momentul respectiv.
O temă inevitabilă joi seară a fost taxa de 75%, pe care Hollande dorea s-o aplice salariilor anuale de peste un milion de euro. Măsura fusese respinsă de Consiliul Constituţional. Ea revine azi sub altă formă, trece de la beneficiar la firmă. Cu alte cuvinte, întreprinderea al cărei Consiliu de Administraţie a votat acordarea acestor salarii de peste un million de euro anual va fi pusă la contribuţie, va fi ea taxată. "Firma va fi deci responsabilizată", spune François Hollande.
Franţa esta ţara de vis a administraţiei publice. "Astăzi, chiar şi cea mai mică firmă e obligată să trimită trei mii de informaţii pe an administraţiei", a recunoscut chiar şeful statului. "Mâine, această cifră trebuie redusă cu doi sau chiar cu trei", a punctat Hollande, promiţând "un şoc al simplificării administrative".
În sfârşit, apropo de inculparea predecesorului său, inculpare urmată de o serie de atacuri şi puneri în cauză a instituţiei judiciare de către liderii dreptei, preşedintele socialist a fost cât se poate de clar. "Nicolas Sarkozy trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie. În al doilea rând, însă, judecătorii trebuie să fie respectaţi pentru independenţa lor", afirmă preşedintele Hollande.
Ce zice presa după interviul lui Hollande?
De o manieră generală, comentatorii nu au fost convinşi de acest exerciţiu mediatic. Les Echos, ziar financiar, liberal, deci, constată că "Hollande a fost aseară foarte tehnic, serios, s-a arătat ultrapregătit pentru emisiunea de pe France 2. A folosit cuvinte alese–"duc o bătălie", "sunt lucid", "sunt pragmatic"-a folosit formule şoc–"am nevoie de toţi francezii", "reuşita şefilor de firme este şi reuşita noastră", "îmi păstrez sângele rece". Emisiunea, "discuţia", cum este ea descrisă de palatul Elysée, a fost deci milimetrată. Forţându-se însă astfel, arătând că prevăzuse totul, Hollande îşi ia riscul să fie contraproductiv. Cert, francezii pot dormi liniştiţi, au văzut că au un preşedinte care lucrează. Dar oare asta înseamnă că au şi ieşit la mal, că au scăpat de criză?", se întreabă Les Echos.
Ziarul Le Journal du Dimanche a ales să dea note prestaţiei lui François Hollande. Media finală a notelor date de cei patru jurnalişti ai cotidianului nu este strălucită: 5,5 din 10.
Libération, ziar de centru-stânga, teoretic deci de partea preşedintelui socialist, se dezminte, e şi el dezamăgit. "E adevărat că nimeni nu aştepta anunţuri zdrobitoare, dar mulţi sperau să audă mai mult decât o răsuflare: de exemplu un vânt puternic de revoltă în faţa crizei şi a şomajului. Or, după o oră de discuţie nu am avut parte de nimic. Interviul a fost adesea fad, aproape banal şi nepedagogic", scrie editorialistul de la Libération.
L'Humanité, publicaţia comuniştilor francezi notează că oricum "milioanele de telespectatori care l-au urmărit pe şeful statului nu-şi puneau multe speranţe în el. Hollande s-a arătat sensibil la apelurile patronatului, dar a rămas surd în faţa furiei care străbate ţara".
Le Figaro, ziar conservator, a ales şi el ironia, pentru a rezuma interviul prezidenţial de joi seară, descris drept "un exerciţiu solitar. Fidel felului său de a fi, şeful statului a explicat în substanţă că o politică ce nu merge azi, ar putea, cine ştie, să meargă într-o bună zi".
Sub titlul "Hollande, veleitarul", un comentator de la revista conservatoare Le Point observă că "şeful statului a ţinut din nou un discurs de campanie electorală". Colegul de la l'Express se întreabă: "Şi acum, după acest interviu, ce facem?".
Până şi publicaţia de centru-stânga Le Nouvel Observateur dă cuvântul unui politolog, care deplânge faptul că "Hollande nu a arătat aseară că ar avea o viziune, o vedere de ansamblu pentru Franţa. Nu şi-a construit o poveste coerentă pentru a-şi explica deciziile".
Cum au reacţionat politicienii, în particular cei de dreapta, din Opoziţie?
N-o să mire pe nimeni faptul că dreapta a avut cuvinte grele pentru a califica intervenţia prezidenţială, marcată de "un flu artistic total", spunea unul dintre conservatori. Laurent Wauquiez, vice-preşedintele partidului UMP, a deplâns faptul că am asistat la "o emisiune care n-a servit la nimic, s-a ratat ocazia pentru a schimba direcţia". Nadine Morano, fost ministru pe vremea lui Sarkozy şi foarte activă pe Twitter, a lansat şi ea un mesaj pe cât de lapidar, pe atât de cinic pe reţeaua socială: "Ne aşteptam la un şoc al credibilităţii. Am avut parte de un şoc al realităţii. Nici o schimbare. Ne îndreptăm direct spre un zid". Jean-Louis Borloo, lider centrist, adoptă un ton ironic când spune că a găsit în Hollande "un jurnalist politic bun, care comentează destul de bine actualitatea. N-a înţeles din păcate că el este acum la manete".
Pentru Partidul Socialist, familia politică a lui François Hollande, acesta a ţinut joi seară un "discurs cinstit, realist".
De la stânga socialiştilor, de la comunişti, de la extrema stângă au venit cele mai aspre critici. Hollande a fost ba comparat cu Sarkozy, ba descris drept "un foarte bun elev al capitalismului".
În fine, extremista de dreapta Marine Le Pen, estimează într-un comunicat că "François Hollande a pus aseară în scenă vidul. Nu a anunţat nimic concret, care să-i poată scoate din pesimism pe francezi".