Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande, în cursa către Palatul Elysée. Un drum plin de provocări

Socialiştii francezi au în sfârşit un candidat pentru prezidenţialele de anul viitor. Alegerile primare derulate în două tururi l-au desemnat duminică seară pe François Hollande să devină reprezentantul socialiştilor la scrutinul din primăvara lui 2012. Simpatizanţii de stânga au venit în număr mai mare la urne decât la primul tur de scrutin (circa 2,9 milioane de alegători) ca să-l departajeze pe Hollande de prima secretară a partidului, Martine Aubry. Odată cunoscut acest candidat socialist, lupta pentru prezidenţiale poate începe. Înainte de a se confrunta însă peste şase luni cu probabilul candidat al dreptei, Nicolas Sarkozy, François Hollande va trebui să treacă alte etape şi alte probe.

Vasile Damian:

Victoria lui François Hollande este incontestabilă. Acest prim succes la primare nu e însă decât prima treaptă, primul pas al unui drum care va duce - sau nu - la Palatul Elysée. Candidatul desemnat trebuie să-şi unească propria tabără politică, pentru că nimeni nu garantează că ceilalţi cinci candidaţi eliminaţi la primare nu se vor demobiliza. În 2007, să nu uităm, doi lideri socialişti eliminaţi din cursă - Laurent Fabius şi DSK - nu au ajutat-o deloc pe Ségolène Royal în cursa pentru prezidenţiale. Ba dimpotrivă.

Apoi, Hollande va trebui să convingă mai mult decât simpatizanţii de stânga că programul său este unul realist şi în rând cu actualele previziuni economice, deloc bune. Sloganul său lansat acum - "réenchanter le rêve français" ("să redăm strălucirea visului francez") - s-ar putea lovi de realitatea de pe teren. Om al aparatului de partid socialist, François Hollande nu a ocupat nicio funcţie guvernamentală - lucru pe care adversarii săi i l-au reproşat - preferând să stea în umbra responsabililor sau să se ocupe de partid, al cărui prim-secretar a şi fost ani la rând.

La debutul campaniei pentru primare, el s-a descris drept opusul lui Sarkozy, promiţând că, dacă va ajunge la Elysée, va fi un preşedinte normal. Intrat devreme în campanie electorală şi profitând de necazurile lui DSK, Hollande a preluat segmentul competenţelor economice rămas vacant după ieşirea din cursă a fostului director FMI, favoritul sondajelor de opinie.

În vârstă de 57 de ani, candidatul socialist şi-a îngrijit în ultima vreme fizicul - a slăbit zece kilograme de exemplu, şi-a schimbat ochelarii şi croitorul - pe scurt, şi-a schimbat alura şi a început, în plus, să imite la tribună posturile lui Mitterrand, celălalt François care devenise primul preşedinte socialist al Franţei moderne în 1981. Tot atâtea schimbări vizibile care nu i-au oprit pe liderii din propria sa tabără să-l ia mai departe peste picior.

Descris drept prea "moale şi consensual", François Hollande a fost catalogat drept reprezentatul "inacţiunii". Şi chiar de către Ségolène Royal, cea care i-a fost ani de zile parteneră de viaţă şi i-a dăruit patru copii. Astăzi, dacă vrea să câştige miza peste şase luni, Hollande trebuie să ştie să treacă peste orgolii şi să combată luptele interne, boală recurentă a partidului său. Nu degeaba, încă din primul discurs rostit duminică seara, candidatul desemnat al socialiştilor a cerut partidului să fie solidar cu el. În cazul în care apelul nu este auzit de toată lumea, stânga riscă să rămână cu sechele grele.

Ce face dreapta. Sarkozy, un personaj care suferă deja de uzura puterii

Socialiştii trebuie să-şi lase deoparte resentimentele şi să se reunească dacă vor să aibă sanse de câştig în primăvara lui 2012. Pe lângă posibilele diviziuni interne, socialiştii vor fi, în plus, repede confruntaţi cu contraatacuri din tabăra adversă, conservatoare.

Posibilul rival al lui François Hollande va fi preşedintele Nicolas Sarkozy, un personaj care suferă deja de o incontestabilă uzură a puterii. Şeful statului a demonstrat însă că, la nevoie, poate deveni extrem de hotărât, de combativ, o voinţă afişată care în timp de criză devine un atu major.

Reuşita primarelor socialiste - cifrele participării sunt în defavoarea puterii - îl obligă însă pe Nicolas Sarkozy să se lanseze cât de curând în bătălia credibilităţii, mai ales că Hollande era privit drept un candidat mai greu de învins decât Martine Aubry. Pentru moment, şeful statului rămâne însă retras - anunţul, oficializarea candidaturii sale ar urma să se facă cât mai târziu, probabil la începutul anului viitor.

Asta nu-i împiedică însă pe tenorii dreptei să organizeze chiar marţi o aşa-zisă convenţie pentru a denunţa, pentru a demonta bucată cu bucată proiectul candidatului socialist, descris drept "o mare neînţelegere". Timp de două-trei ore, cel putin zece miniştri şi o serie de reprezentanţi ai partidului guvernamental UMP vor analiza, diseca şi ridiculiza acest program în direct, pe canalul de televiziune al Parlamentului. Fiecare măsură economică preconizată de Hollande va fi cifrată, pentru a le arăta francezilor cât de irealizabilă este. Cel puţin aşa speră dreapta.

Odată trecută această secvenţă de demontare, urmează din nou socialiştii pe avanscena mediatică, întrucât sâmbătă François Hollande va fi întronat oficial drept candidat în cadrul unei reuniuni de partid, la care sunt chemaţi toţi ceilalţi foşti contracandidaţi de la primare. Tabăra prezidenţială va prelua însă ştafeta mediatică imediat, întrucât se anunţă deja o posibilă intervenţie televizată a lui Nicolas Sarkozy lunea viitoare, în cadrul unei emisiuni consacrate crizei economice. Semn clar că bătălia pentru 2012 s-a lansat cu adevărat.