Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande nu exclude o intervenţie militară împotriva Siriei

hollande-nu-exclude-o-interventie-militara-impotriva-siriei.jpg

Preşedintele francez, François Hollande, în platoul France 2 (Foto: AFP/Thomas Samson)

François Hollande a acordat marţi seară un prim interviu în calitate de preşedinte al Franţei, la două săptămâni după ce şi-a intrat în funcţie. Invitat în jurnalul de ştiri al canalului public France 2, Hollande s-a detaşat de vechile obiceiuri ale predecesorului său, Nicolas Sarkozy: nu a pretins să i se consacre o emisiune specială şi a venit el în studioul de televiziune şi nu invers, adică nu i-a chemat pe jurnalişti la Elysée.

Abordând toate subiectele-chestiunile internaţionale, guvernanţa Franţei, dialogul social–François Hollande a făcut totul pentru a se demarca de predecesorul său. A vrut să fie un preşedinte "normal" (sloganul său electoral), iar strategia (cert, de imagine) i-a reuşit.

Preşedintele a profitat, pentru a le reaminti francezilor primele schimbări, cert şi ele de formă: Sarkozy mergea la summit-urile de la Bruxelles cu avionul, el a plecat cu trenul şi s-a întors noaptea cu maşina. A urmat o lungă secvenţă de autofelicitare apropo de toate întâlnirile sale internaţionale, de când şi-a preluat postul: întâlnire cu cancelara germană, Angela Merkel, summit NATO, summit G8, summit informal european, vizită-fulger în Afganistan.

Apopo de expulzarea din Franţa a ambasadoarei siriene, preşedintele Franţei nu a exclus recurgerea la forţă împotriva regimului de la Damasc, dar numai în cadrul unei deliberări a Consiliului de Securitate al ONU, deci cu undă verde de la chinezi şi ruşi.

În numele echilibrului între diversele instituţii ale statului francez, François Hollande a promis apoi că nu se va implica în campania pentru legislativele care au loc pe 10 şi 17 iunie. Totuşi, el le-a cerut compatrioţilor săi să permită taberei socialiste să câştige bătălia electoarlă, pentru a respecta spiritul Constituţiei ţării.

Luând cuvântul la televizor după o zi consacrată de premierul francez Jean-Marc Ayrault discuţiilor cu diversele organizaţii sindicale şi patronale, preşedintele Hollande a revenit asupra uneia dintre chestiunile ridicate de sindicalişti şi anume mărirea salariului minim pe economie, una din promisiunile sale electorale. Conştient de dificultăţile în care se află o serie de întreprinderi franceze, Hollande a promis că această mărire se va face în aşa fel încât să nu se destabilizeze firmele mici şi mijlocii.