
Politică
Hollande nu exclude o intervenţie militară împotriva Siriei
hollande-nu-exclude-o-interventie-militara-impotriva-siriei.jpg

Abordând toate subiectele-chestiunile internaţionale, guvernanţa Franţei, dialogul social–François Hollande a făcut totul pentru a se demarca de predecesorul său. A vrut să fie un preşedinte "normal" (sloganul său electoral), iar strategia (cert, de imagine) i-a reuşit.
Preşedintele a profitat, pentru a le reaminti francezilor primele schimbări, cert şi ele de formă: Sarkozy mergea la summit-urile de la Bruxelles cu avionul, el a plecat cu trenul şi s-a întors noaptea cu maşina. A urmat o lungă secvenţă de autofelicitare apropo de toate întâlnirile sale internaţionale, de când şi-a preluat postul: întâlnire cu cancelara germană, Angela Merkel, summit NATO, summit G8, summit informal european, vizită-fulger în Afganistan.
Apopo de expulzarea din Franţa a ambasadoarei siriene, preşedintele Franţei nu a exclus recurgerea la forţă împotriva regimului de la Damasc, dar numai în cadrul unei deliberări a Consiliului de Securitate al ONU, deci cu undă verde de la chinezi şi ruşi.
În numele echilibrului între diversele instituţii ale statului francez, François Hollande a promis apoi că nu se va implica în campania pentru legislativele care au loc pe 10 şi 17 iunie. Totuşi, el le-a cerut compatrioţilor săi să permită taberei socialiste să câştige bătălia electoarlă, pentru a respecta spiritul Constituţiei ţării.
Luând cuvântul la televizor după o zi consacrată de premierul francez Jean-Marc Ayrault discuţiilor cu diversele organizaţii sindicale şi patronale, preşedintele Hollande a revenit asupra uneia dintre chestiunile ridicate de sindicalişti şi anume mărirea salariului minim pe economie, una din promisiunile sale electorale. Conştient de dificultăţile în care se află o serie de întreprinderi franceze, Hollande a promis că această mărire se va face în aşa fel încât să nu se destabilizeze firmele mici şi mijlocii.