Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande la ONU: Avem situaţii de urgenţă în Siria şi Sahel

hollande-onu-avem-situatii-urgenta-siria-sahel.jpeg

Adunarea Generală a ONU, la New York (Foto: Reuters/Eduardo Munoz)

Preşedintele francez a denunţat intervenţia "inacceptabilă" a Iranului în Siria. Francois Hollande a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă, în marginea Adunării Generale a ONU de la New York. Afirmaţiile vin în contextul în care generalul iranian Mohammad Ali Jafari, comandant al Gardienilor Revoluţiei, a declarat pe 16 septembrie că forţele Pasdaran se aflau în Siria şi Liban, în rolul de "consilieri", declaraţii dezminţite ulterior de ministrul iranian al Afacerilor Externe.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Liderul francez a abordat în discursul său şi apoi în conferinţa de presă de aproximativ 40 de minute ce a urmat intervenţiei sale, o serie întreagă de subiecte, printre care mediul, narcotraficul, pirateria maritimă şi libertăţile fundamentale pentru care Franţa militează în lume (în primul rând, abolirea pedepsei capitale şi depenalizarea homosexualităţii), dar în centrul preocupărilor sale s-au situat patru teme şi anume reforma Consiliului de Securitate, Siria, Iranul şi Sahelul, regiunea africană, care traversează o perioadă de profundă criză.

"Consiliul de Securitate trebuie să reflecte mai fidel realităţile lumii contemporane. Reamintesc, în acest sens, că Franţa sprijină cererea de lărgire formulată de Germania, Brazilia, India şi Japonia şi că este favorabilă unei prezenţe sporite a Africii, inclusiv în rândul membrilor permanenţi", a precizat Francois Hollande, pentru care o astfel de restructurare înseamnă şi o formulă de ieşire din scleroza instituţională ce împiedică o rezolvare a tragediei siriene.

"Am certitudinea că regimul sirian nu va reveni niciodată în concertul naţiunilor, că nu mai are viitor printre noi. Din acest motiv, am luat hotărârea, în numele Franţei, de a recunoaşte Guvernul provizoriu reprezentativ al noii Sirii deîndată ce acesta va fi constituit", a semnalat preşedintele francez.

În privinţa politicii Teheranului, Francois Hollande a considerat că ea urmează o traiectorie periculoasă, în care rezoluţiile ONU nu sunt respectate, exigenţele comunităţii internaţionale sunt ignorate, regimul părând angajat într-un proces de nuclearizare fără o "finalitate civilă".

"Franţa nu acceptă această derivă care ameninţă siguranţa regională şi pacea în lume. Doresc să declar aici, încă o dată, că suntem gata pentru o nouă rundă de sancţiuni, nu pentru a pedepsi marele popor iranian, ci pentru a-i avertiza pe liderii săi că ajunge, că trebuie să reia negocierile cât nu e prea târziu", a mai spus Francois Hollande.

New York, Radu Tudor, despre discursul lui Francois Hollande la Adunarea Generală a ONU