Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande despre Sarkozy: „Un preşedinte al cuvintelor”

francois-hollande-alegerile-primare-foto-reuters.jpg

François Hollande, la alegerile primare. Foto: Reuters

În Franţa a început adevărata numărătoare inversă în vederea alegerilor prezidenţiale. Mai sunt 110 zile pînă la primul tur de scrutin, iar candidatul socialiştilor francezi, François Hollande, deschide ostilităţile în acest început de an printr-o scrisoare adresată francezilor şi publicată de ziarul Libération.

Matei Vişniec:

Este o scrisoare comentată pe larg de mediile de informare, pe care unii ziarişti o califică drept „adevărată declaraţie de război” la adresa lui Nicolas Sarkozy. Preşedintele Franţei, care încă nu şi-a anunţat în mod oficial candidatura la prezidenţiale, este deci principalul adversar al lui François Hollande, acesta din urmă fiind în continuare favoritul sondajelor. Candidatul socialist, care se doreşte şi candidatul stângii în general şi eventual al tuturor francezilor care doresc o schimbare, nu ezită să-l numească pe Nicolas Sarkozy un „preşedinte al cuvintelor”. În scrisoarea sa, François Hollande dramatizează însă miza acestui an electoral (cel puţin aşa consideră un analist al Agenţiei France Presse) şi le promite francezilor o veritabilă schimbare în cazul în care va fi ales preşedinte. Cuvintele sale de ordine sunt "adevăr", "voinţă", "justiţie", "speranţă", într-o Franţă pe care o consideră "înjosită, slăbită, uzată, degradată".

François Hollande îşi începe deci anul cu o agendă încărcată de vizite şi discursuri, iar marţi seară este invitatul jurnalului de seară de pe canalul de televiziune public France 2.

Reacţiile din sânul dreptei n-au întârziat să apară după publicarea acestui manifest de campanie semnat François Hollande. Ministrul francez de externe, Alain Juppé, îi reproşează viziunea "injustă" pe care o are faţă de Franţa, pe care o prezintă ca pe o ţară complet prăbuşită. Şi mai puternic este reproşul legat de lipsa de propuneri concrete a candidatului François Hollande. Acesta însă a anunţat că detaliile programului său politic vor fi date publicităţii în cursul acestei luni.

În ceea ce-l priveşte pe Nicolas Sarkozy, el are o cu totul altă strategie şi doreste, s-ar părea, să intre în campanie cât mai târziu cu putinţă, în speranţa că principalul său adversar, angajat într-o campanie "lungă" se va uza treptat şi va pierde şi câteva puncte esenţiale în sondaje. Ceea ce de altfel a început să se producă la sfârşitul anului trecut, când François Hollande a avut o perioadă de relativă tăcere...

Matei Vişniec: În Franţa a început adevărata numărătoare inversă în vederea alegerilor prezidenţiale