Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hosni Mubarak, complice la uciderea de civili

Investigaţiile în cazul fostului preşedinte egiptean evoluează destul de rapid. Anchetatorii ar fi stabilit deja că Hosni Mubarak a fost complice la uciderea a 846 de civili în timpul protestelor care au dus la îndepărtarea sa de la putere, potrivit unui membru al comisiei de anchetă.

Judecătorul Omar Marwane, secretarul general al comisiei de anchetă a făcut public un raport privind incidentele din piaţa Tahrir din Cairo, scena unei reprimări sângeroase a protestelor de stradă.

Potrivit documentului, în cele 18 zile de proteste, Poliţia  a făcut uz excesiv de forţă contra manifestanţilor şi a tras asupra oamenilor, care încercau să filmeze evenimentele de la balcoanele sau ferestrele locuinţelor lor.

Pentru acest lucru însă a fost nevoie de o aprobare de sus, iar Mubarak este acuzat de complicitate la aceste crime.

"Ceea ce este confirmat este faptul că pentru a utiliza gloanţe reale contra manifestanţilor, a fost necesară, în prealabil, autorizarea lui Mubarak", a declarat Marwane.

Raportul precizează că cele mai multe persoane ucise au fost atinse de gloanţe la nivelul capului sau pieptului, lucru care arată că regimul a recurs la lunetişti.

Judecătorul Marwane a declarat că lunetiştii din cadrul unităţii de luptă contra terorismului, care a aparţinut Serviciilor de Securitate, în prezent dizolvate au fost mobilizaţi contra manifestanţilor.

Dacă va fi acuzat de uciderea manifestanţilor, fostul preşedinte, Hosni Mubarak riscă fie condamnarea la moarte, fie închisoarea pe viaţă.