Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hosni Mubarak, trimis după gratii

Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak şi cei doi fii ai săi, Alaa şi Gamal au fost plasaţi în detenţie pentru 15 zile. Ei sunt anchetaţi pentru folosirea violenţei împotriva manifestanţilor, a anunţat miercuri, 13 aprilie, purtătorul de cuvânt al procurorului general.

Hosni Mubarak este plasat în detenţie într-un spital din Sharm el-Sheikh. Ministrul de Interne l-a informat pe procurorul general că interogatoriul fostului preşedinte şi al fiilor săi nu a putut fi efectuat la Cairo "din motive de securitate", mai spune purtătorul de cuvânt citat.

Televiziunea egipteană de stat a anunţat anterior că "s-a decis încarcerarea lui Gamal şi Alaa pentru 15 zile, pentru binele anchetei".

Ei sunt acuzaţi că au incitat la deschiderea focului asupra manifestanţilor în timpul revoltei populare din perioada 25 ianuarie-11 februarie. Aproape opt sute de persoane au murit în timpul revoltei.

Hosni Mubarak, consemnat la domiciliu în staţiunea balneară Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie, după demisia sa a început să fie interogat marţi. El a fost apoi victima unei crize cardiace în timpul interogatoriului, motiv pentru care a fost spitalizat.

Mubarak şi cei doi fii ai săi urmează să fie interogaţi şi în privinţa "utilizării banului public", în cadrul unor anchete anti-corupţie ce vizează fostul regim.

Puterea militară, aflată acum la putere în Egipt i-a blocat fondurile lui Hosni Mubarak. Aceste măsuri sunt insuficiente însă pentru populaţie, care cere un proces al fostului preşedinte.