Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


HRW cere o ancheta independenta in cazul CIA

"Exista rapoarte, multe foarte credibile despre prezenta centrelor de detentie ale CIA in tari europene. Una dintre ele este Romania, alta Polonia. Raportul lui Dick Marty a deplans lipsa cooperarii unor tari europene in cursul anchetei sale. Deci cred ca exista destule dovezi acum care sa sugereze ca o investigatie deplina asupra acestor acuzatii e necesara", spune la RFI directorul organizatiei Human Rights Watch din Londra Tom Porteous.

E nevoie de o ancheta independenta in scandalul presupuselor inchisori secrete ale CIA. Iata ce spune la RFI directorul organizatiei Human Rights Watch din Londra Tom Porteous (audio).

Reactia sa vine dupa ce un oficial roman de rang inalt a declarat sub protectia anonimatului ca a asistat la un schimb de pachete in 2004 si 2005 la baza americana de la Mihail Kogalniceanu. El crede ca era vorba de transferul unor suspecti de terorism.

Autoritatile neaga insa acest lucru prin vocea presedintelui Traian Basescu si a comandantului aeroportului constantean.

Reprezentantul Human Rights Watch Tom Porteous da de inteles ca adevarul va iesi la iveala, asa cum s-a intamplat recent in Marea Britanie.

"Ministrul britanic de Externe David Miliband a recunoscut ca Guvernul londonez a indus in eroare Parlamentul cand a spus ca teritoriul britanic nu a fost folosit in trasferul de detinuti suspectati de terorism. Acum a iesit la iveala ca cel putin de doua ori - si acest lucru a fost confirmat de David Miliband - zboruri americane de acest gen au avut loc in Marea Britanie, pe insula Diego Garcia. Asta e deja o dovada solida.

Dar am avut si alte rapoarte, multe foarte credibile despre prezenta centrelor de detentie ale CIA in tari europene. Una dintre ele este Romania, alta Polonia. Am avut si raportul lui Dick Marty, in care a deplans lipsa cooperarii unor tari europene in cursul anchetei sale. Deci cred ca exista destule dovezi acum care sa sugereze ca o investigatie deplina asupra acestor acuzatii e necesara".

Rep : Ar trebui Romania sa fie mai transparenta ?

T.P. : "E nevoie de o investigatie independenta. Raportul lui Dick Marty arata ca ancheta nu a beneficiat de toata cooperarea guvernelor europene. E nevoie de o investigatie serioasa, de preferat la nivelul Uniunii Europene".

Comisia Europeana a cerut recent Romaniei explicatii suplimentare in scandalul CIA. Ministerul Justitiei pregateste un raspuns. (CR - 2/25/2008;13.30h)