Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igaş: România şi Bulgaria vor adera în octombrie la Spaţiul Schengen

igas-data-potrivita-schengen-octombrie-2011.jpg

Traian Igaş rămâne optimist în privinţa Schengen.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, participă marţi, 14 iunie, la Sofia, la o întâlnire cu omologul său bulgar, Tsvetan Tsvetanov, pe tema aderării celor două ţări la Spaţiul Schengen. Igaş a confirmat cu această ocazie că din punct de vedere tehnic, România a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru integrarea în spaţiul de liberă circulaţie şi că în septembrie, Consiliul JAI urmează să stabilească o dată precisă pentru aderare.

Ministrul român de Interne declară că întârzierea de aproximativ trei luni în procesul de integrare în Schengen este cauzată de Bulgaria, fapt confirmat şi de şeful de resort de la Sofia. Cu toate acestea, votul politic din Parlamentul European este un semnal cât se poate de pozitiv, consideră Igaş. "Suntem în grafic, nu suntem în afara lui", spune ministrul român.

 

Momentul prielnic pentru Schengen: octombrie 2011

 

"Eu cred că data potrivită pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este luna octombrie 2011. România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate, iar de tratamentul de care s-au bucurat celelalte state atunci când au aderat la Spaţiul Schengen trebuie să se bucure şi România. Nu cred că alte clauze suplimentare trebuie acceptate, cu toate că suntem foarte preocupaţi (...) de raportul din această vară pe MCV. Facem toate eforturile ca acest raport să fie pozitiv, dar nu cred că trebuie să amestecăm lucrurile", precizează Traian Igaş, adăugând: "Eu spun că în octombrie 2011, România şi Bulgaria vor adera la Spaţiul Schengen".

Schengen

Traian Igaş, ministru de Interne

AscultăDownload

Cu privire la raportul pe justiţie, Igaş declară că el va fi unul pozitiv: "Haideţi să ne păstrăm speranţa până în ultimul moment. De asemenea, cred că nu vor fi alte probleme suplimentare invocate atunci când discutăm de aderarea în luna octombrie şi nici nu mi se pare normal să se aducă în discuţie alte motive".

 

Critică voalată la adresa Olandei şi ironie la adresa Franţei, în dosarul Schengen

 

Cum reacţionează ministrul român la criticile statelor membre, în special la cele mai virulente venite din partea Olandei? "Omologul olandez reprezintă un Guvern politic foarte instabil, după cum bine ştiţi. Greu s-a format o majoritate în Parlamentul olandez. Nu este părerea lui strict personală, ci cea a unei majorităţi care, ştim foarte bine, în componenţa ei are şi un partid extremist", spune Traian Igaş.

Omologului francez, Claude Gueant, ministrul Igaş i-a oferit sprijin suplimentar, dacă acesta va avea nevoie, pentru combaterea fenomenului hoţilor de buzunare din Paris. Reamintim că oficialul francez a declarat recent că 80% dintre hoţii de buzunare din capitala Hexagonului ar fi români minori.